Lehtikuva/Roni Lehti

Kuntavaalitohina käy kuumana. Kentällä liikkuu paljon asioita, joista emme kunnan luottamushenkilöinä päätä. Kuntavaaleissa ei ratkaista maan hallituksen kohtaloa, maahanmuuttopolitiikkaa tai EU:n tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Kuntavaaleissa esimerkiksi kotikunnassani Nousiaisissa valitaan 19 valtuutettua sekä lautakunnan jäsenet, jotka seuraavien neljän vuoden aikana kantavat vastuun kunnan asukkaiden tulevaisuudesta, hyvinvoinnista ja palveluista. Kotikuntani tärkeimpiä päätöksiä ensi kaudella ovat ikäihmisten uusi palvelutalo sekä Yhtenäiskoulun remontin vieminen loppuun. Jokaisessa kunnassa on omat keskeiset kysymyksensä.

Tuleva valtuustokausi tulee olemaan taloudellisesti haastava, minkä kaikki hyvin tietävät. Edessä on vaikeitakin päätöksiä, ja juuri siksi on tärkeää, että päättäjäksi valitaan ihmisiä, jotka tuntevat tavallisen työntekijän sekä kuntalaisen arjen. Nyt tarvitaan päättäjiä, jotka osaavat ja uskaltavat tehdä vaikeita päätöksiä, mutta tekevät niitä arvojensa mukaisesti pehmeitä keinoja käyttäen.

Kuntavaaleissa äänestysprosentti on painunut alle 60 prosentin. Selvitysten perusteella työntekijäasemassa olevat äänestävät vielä muita suomalaisia vähemmän. Mitä aktiivisemmin työntekijät äänestävät, sen paremmin heidän palvelutarpeensa otetaan huomioon.

Päivi Rantanen
Nousiainen