Antti Yrjönen

Vasemmistoliiton Hänninen vaatii Pyhäsalmen kaivoksen pumppuvoimalan rahoitusta kuntoon pikaisesti.

Pyhäjärven kaupungissa sijaitsevan Pyhäsalmen kaivoksen toiminta on hiipumassa ja maanalainen kaivostoiminta loppuu tänä vuonna. Vasemmistoliiton raahelainen kansanedustaja Katja Hänninen muistuttaa tällä olevan merkittäviä taloudellisia vaikutuksia, joihin varautuminen on välttämätöntä Pyhäjärven ja koko seudun elinvoimaisuuden ylläpitämiseksi.

Hän pitää kaivokseen jo vuosia suunniteltua pumppuvoimalaa erinomaisena esimerkkinä kaivoksen uusiokäytöstä.

– Pyhäjärven kaupunki on yhteistyötahoineen toistuvasti hakenut valtiolta kumppanuutta ja tukitoimia pumppuvoimalan rakentamiseksi. Kaivoksen uusiokäytön aikaikkuna on nyt kulumassa umpeen, sillä tukihakemuksen pitkä käsittelyaika tekee sijoittajille ja kehittäjätahoille hyvin vaikeaksi uusiokäytön jatkamisen jatkuvassa epävarmuudessa, Hänninen sanoo.

”Myös työntekijöiden asiantuntemus on valtava voimavara”.

Pikaista päätöstä tarvitaan

Hänninen muistuttaa siitä, että kaivoksen uusiokäyttö on tärkeää alueen elinvoimalle ja Pyhäsalmen kaivoksen ainutlaatuinen ympäristö tarjoaa hyviä mahdollisuuksia tuotekehitys- ja testaustoiminnalle.

– Myös työntekijöiden asiantuntemus on valtava voimavara, jota on järkevä hyödyntää myös tulevaisuudessa, hän sanoo.

ILMOITUS

Hän arvioi, että pumppuvoimalan käyttämällä pumppuvesivoimatekniikalla on hyvä säätökapasiteetti ja pitkä elinkaari. Se on myös kustannustehokasta ja luotettavaa.

– Työ- ja elinkeinoministeriön on nyt pikaisesti tehtävä päätös pumppuvoimalan tuesta, Hänninen sanoo.

Hänninen jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen pumppuvoimalan rahoituksesta.