Vasemmisto vaatii Turussa tapahtumien avaamista yleisölle ja tekijöille.

Turun Vasemmistoliitto vaatii, että kaupunki avaa tapahtumat yleisölle ja tekijöille.

– Oikeus yleisötapahtumiin, elämyksiin, kulttuuriin, taiteisiin, musiikkifestivaaleihin ja urheilutapahtumiin luo toivoa huomiseen. Sitä tarvitsevat kaikki turkulaiset, toteaa Turun Vasemmistoliiton puheenjohtaja Risto Rinne.

Järjestö edellyttää tuoreessa kannanotossaan, että esimerkiksi musiikkifestivaalien, liikuntatapahtumien, kuten Kupittaan jalkapallostadionin ja Paavo Nurmen stadionin, teatterien, elokuvien, uimahallien ja –stadionien on avattava ovensa niin suurelle joukolle kuin terveysolot vain antavat periksi.

Turku on kohdellut jo pitkään kulttuurin- ja taiteentekijöitään kehnosti.

– Turkulaiset eivät elä pelkästä leivästä, vaan janoavat kaikkinaista elävää kulttuuria, elämyksiä ja oivalluksia jaksaakseen arkensa yli, järjestö toteaa.

Turussa tiukinta

Vasemmisto muistuttaa siitä, että juuri Turku on rajoittanut kulttuuri-, musiikki-, liikunta-, teatteri-, elokuva- ja taidetilaisuuksien järjestämistä rajuimmin kaikista Suomen suurista kaupungeista.

ILMOITUS

– Tilaisuuksia ja tiloja ei ole avattu yleisölle, taiteilijoille, esiintyjille eikä freelancereille yli puoleen vuoteen, se huomauttaa.

– Rajoitusten purkaminen tapahtuu yhä Turussa äärimmäisen hitaasti, vaikka koronan kärki on jo taittunut ja kaikkialla muualla Suomessa edetään avaamisessa ja maan kansalaisten toiminnan vapauttamisessa ripeästi.

Vasemmisto lainaa kannanotossaan yli 50 kulttuuri- ja liikuntajärjestön vetoomusta: ”Suuret tunteet, yhteiset kohtaamiset ja elämää mullistavat elämykset ovat vaihtuneet kuvaruutujen puuduttavaan virtaan.”

Lisää tiloja

Turun Vasemmistoliiton mukaan Turku on kohdellut jo pitkään kulttuurin- ja taiteentekijöitään kehnosti. Työ- ja esitystiloista on jatkuvaa pulaa ja ahtautta, ja jos tiloja onkin Turun avustuksella saatu, ovat ne osoittautuneet pätkätiloiksi.

Järjestö vaatiikin taiteen tilakysymykseen kestävää ratkaisua yhteistyössä kulttuurialan toimijoiden kanssa, jotta Turun rikas kulttuurielämä voi nousta uuteen kukoistukseen pandemian jälkeen.

Sen mukaan lisäksi kaupungilta tarvitaan avustuksia ja tiloja kolmannen sektorin taide- ja kulttuurialan toimijoille. Vasemmisto ehdottaakin, että Turkuun perustetaan Taiteiden talo, jonka yhdeksi perustaksi hyvin sopisi Rettigin vanha tupakkatehdas. Turun ei ainoastaan pitäisi vuokrata tehtaan tiloja Åbo Akademin säätiöltä, vaan ostettava se.