Lehtikuva/Vesa Moilanen

Sunnuntaina puoleen yöhön mennessä selviää, ottavatko perussuomalaiset tunnuslauseensa mukaan Suomen takaisin. Puolue, jonka sietämätön englanninkielinen nimi on True Finns, tosi suomalaiset, on lainannut sen niin kuin kaiken muunkin ulkomaisilta oikeistopopulisteilta.

Mitä ”Suomi takaisin” tarkoittaa? Perussuomalaiset eivät sitä kerro, koska se ei tarkoita yhtään mitään. Tunnuslause on linjassa puolueen politiikan kanssa. Sekään ei tarkoita mitään. Kunhan ollaan yksin kaikkia vastaan joka asiassa.

Meillä muilla on siten vapaus tulkita.

Perussuomalaiset ovat kristillisdemokraattien ohella sairaalloisen kiinnostuneita siitä, mitä ihmiset tekevät makuuhuoneissaan. Pride-festivaalit ja kaikki muu seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ajaminen on heille punainen vaate.

Kun perussuomalaiset saavat Suomen takaisin, kaikille vähemmistöille tulee tukalat paikat. Homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi poistettiin rikoslaista vuonna 1971, mutta samassa yhteydessä asetettu kehotuskielto vasta 1999.

ILMOITUS

”Suomi takaisin” ajaa homot ja muut seksuaaliset vähemmistöt takaisin kaappiin. Kumppania joudutaan taas etsimään salaa hämärissä puistoissa ja kusiputkissa yön pimeinä tunteita. Häpeä tekee paluun.

Ruoka on perussuomalaisille identiteettikysymys. Liha on ainoa sallittu ja kaikki siitä poikkeava punavihreää mädätystä. Seinäjokelainen persuvaltuutettu sai vaalikauden viime töinään valtuuston estämään vegaaniruuan tarjoamisen koululaisille. Lämpimän lounaan sijaan he joutuvat syömään eväitä.

Ovatko perussuomalaiset ottaneet huomioon, että he saattavat saada takaisin sen Suomen, jossa vegaani- tai ainakin kasvisruoka oli normi ja liha poikkeus? 1970-luvulla kansa- ja peruskoulussa kouluruoka oli usein puuroja, mehukeittoja ja näkkileipää. Tai kesäkeittoa, jossa on erilaisia kasviksia eikä muruakaan lihaa.

Takaisin otetussa Suomessa nainen palaa nyrkin ja hellan väliin. Suomessa raiskaus avioliitossa kriminalisoitiin vasta vuonna 1994. Perussuomalaiset, ainakin jotkut, tietävät kuitenkin paremmin. Kankaanpään perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teuvo Roskala oli vielä vuonna 2018 sitä mieltä, että avioliitossa ei voi olla raiskausta vaan kyse on perheen sisäisestä asiasta.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho kutsui Roskalan näkemystä takapajuiseksi, mutta koska ”Suomi takaisin” voi tarkoittaa mitä tahansa, ei voi tietää, onko se puolueen lopullinen kanta.

Viimeisen vaaliviikon alkaessa perussuomalaiset julkaisi rasistisen ulkomainoksen, jossa väitetään maahanmuuttajilla olevan ohituskaista Helsingin vuokra-asuntoihin. Mainos poistettiin maanantaina, koska se levitti virheellistä tietoa.

Kun Suomi on otettu takaisin, tällaisia virheitä ei korjata. Jussi Halla-ahon mielestä vaalimainosten ei tarvitse olla kirjaimellisesti totta.

Ennen suvakkimädättäjien aikaa Suomi harjoitti institutionaalista rasismia muun muassa saamelaisia ja romaneja kohtaan. Kun suvakeista päästään, kuten moni uhosi maanantaina Twitterissä, rasismi on taas normaalia ja siitä poikkeaminen epäilyttävää ja ehkä rikollistakin.

Politiikan toimittaja