Lehtikuva/Vesa Moilanen

Lääkeyhtiön tavoitteena on tarjota sadalle miljoonalle naiselle mahdollisuus moderniin ehkäisyyn kehittyvissä maissa.

Saksalainen lääkeyhtiö Bayer rakentaa uuden lääketehtaan Turkuun. Samalla yhtiö modernisoi nykyisen tehtaansa Turun Artukaisissa. Turun tehtaiden tehtävänä on yhtiön mukaan kehittää ja valmistaa pitkävaikutteisia ehkäisyvalmisteita, joita viedään yli 130 maahan.

Kokonaisinvestoinnin arvo on 250 miljoonaa euroa. Se koostuu useasta projektista, jotka etenevät eri aikoina. Tehtaan on määrä valmistua vuoteen 2025 mennessä.

– Rakennamme tuotantolaitosta, jossa käytetään uusinta tekniikkaa, kuten digitaalista tiedon visualisointia ja robotiikkaa, kertoo Turun tuotantolaitoksen johtaja Jennifer Hunt yhtiön tiedotteessa.

Hunt lisäsi yhtiön tiedotustilaisuudessa, että valmistuessaan tehdas on suunniteltu työllistämään noin 200 ihmistä. Rakennusvaihe työllistää Huntin mukaan arviolta 100–150 alihankkijaa.

Yksi tärkeimmistä Bayerin tehtaista

Bayer kutsuu Turkua ”maailman ehkäisypääkaupungiksi”.

ILMOITUS

– Tämä investointi on sekä Bayerin että Suomen kannalta merkittävä. Se turvaa pitkän aikavälin tuotannon, mikä on edellytys sille, että Bayerin maailmanlaajuisiin kestävän kehityksen tavoitteisiin voidaan vastata, sanoo Bayer Nordicin toimitusjohtaja Miriam Holstein tiedotteessa.

Hänen mukaansa yksi tavoitteista on tarjota sadalle miljoonalle naiselle mahdollisuus moderniin ehkäisyyn ja perhesuunnitteluun kehittyvissä maissa vuoden 2030 loppuun mennessä.

Yhtiön mukaan Bayerin globaalit kestävän kehityksen tavoitteet ja Turun tuotantolaitoksen rooli kulkevat käsi kädessä Suomen hallituksen tavoitteiden ja esimerkiksi äskettäin julkaistun Afrikka-strategian kanssa.

Hunt sanoo, että Turku on Bayerin polymeeripohjaisen lääketeknologian ja pitkävaikutteisten ehkäisyvalmisteiden maailmanlaajuinen osaamis- ja innovaatiokeskus ja siten yksi tärkeimmistä Bayerin lääketehtaista maailmanlaajuisesti.

Yhtiö työllistää tällä hetkellä Suomessa yli 1 000 henkilöä, joista noin 850 löytyy jo nykyisellään Turusta. Viime vuonna yhtiö palkkasi lähes 150 uutta työntekijää koronapandemiasta huolimatta.

– Viimeisen viiden vuoden aikana olemme joutuneet rekrytoimaan jo melko paljon. Olemme kasvattaneet työntekijämääräämme täällä 25 prosentilla viimeisen viiden vuoden aikana, Holstein sanoi tiedotustilaisuudessa.

Nykyinen laitos perustettiin 1960-luvulla

Bayerin nykyinen laitos Turussa perustettiin 1960-luvulla. Investointeja tarvitaan siten myös olemassa olevan tehtaan modernisointiin.

– Molempien laitosten tulee täyttää samat korkeat standardit, ja niitä tarvitaan vastaamaan tuotekysyntään, Hunt sanoo.

Holstein muistuttaa, että investoinnilla on monivuotiset vaikutukset Suomen taloudelle ja se vahvistaa Turun alueen elinvoimaa vaikeina aikoina.

Holsteinin mukaan Suomessa on tehty jo pitkään huippututkimusta ja Suomessa on paljon erityisosaamista sekä korkea koulutustaso.

– Tätä tarvitaan, jotta voimme olla polymeeripohjaisen teknologian ja kliinisten tutkimusten osaamiskeskus. Kansainvälisen life science -yhtiön näkökulmasta Suomi on hyvä paikka investoinneille, hän arvioi.

Bayerin Nordic-alueorganisaation pääkonttori on Espoossa. Alueorganisaatioon kuuluvat Suomi, Tanska, Ruotsi, Norja, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua.

Stora Enso investoi runsaat 20 miljoonaa

Metsäyhtiö Stora Enso tekee 21 miljoonan euron investoinnin Kouvolassa sijaitseviin Anjalankosken tehtaisiin.

Anjalan paperitehtaaseen ja Inkeroisten kartonkitehtaaseen kohdistuvan investoinnin tavoitteena on yhtiön mukaan parantaa tehtaiden kilpailukykyä ja ympäristöystävällisyyttä.

Hankkeen työt on tarkoitus aloittaa vielä kesäkuun aikana, ja niiden arvioidaan valmistuvan vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä.

Samalla yhtiö investoi 26 miljoonaa euroa sellutuotannon nykyaikaistamiseen Ruotsin Skånessa sijaitsevassa Nymöllassa. Hankkeen tarkoituksena on nostaa vuotuista havupuusellun tuotantokapasiteettia noin 25 000 tonnilla.

– Nämä investoinnit parantavat molempien tuotantolaitosten kilpailukykyä ja edistävät samalla kestävän kehityksen toimintamalliamme, yhtiön paperiliiketoimintaa johtava Kati ter Horst sanoo tiedotteessa.