Lehtikuva/Abir Sultan

Shin Bet, armeijan alainen tiedustelupalvelu, varoittaa uutta hallitusta vastustavan oikeiston harjoittaman kiihotuksen voivan johtaa verenvuodatukseen.

Shin Betin johtaja Nadav Argaman puuttui viikonvaihteessa tiukasti julkisuudessa tapahtuvaan mielialojen muokkaamiseen. Hän totesi ”väkivaltaan kiihottavan puheen lisääntyneen”.

Shin Bet on viime aikoina havainnut ”vaarallisesti radikalisoitunutta, aggressiivista ja yllyttävää sanankäyttöä, ennen kaikkea sosiaalisessa mediassa”. Tämän voivat ”jotkut ihmiset tai ryhmät ymmärtää väkivallan ja verenvuodatuksen laillistamisena”, Nadav Argaman varoitti.

Argaman kehotti poliitikkoja ja puolueita ”hyvin selkeästi vaatimaan tällaisen sanankäytön lopettamista”. Yleisesti on nähty Shin Betin johtajan lausunto kritiikkinä Benjamin Netanjahua kohtaan.

Karkeimman uhkauksen kohteeksi on joutunut vasemmistolaisen Meretzin kansanedustaja Tamar Zandberg, jonka kuolinilmoitus julkaisiin sosiaalisessa mediassa.

Netanjahu yllyttää protesteihin

Istuva pääministeri Benjamin Netanjahu yrittää raivokkaasti pitää kiinni vallasta ja estää uuden hallituksen syntymisen. Hän syyttää vastustajiaan ”vuosisadan petoksesta” ja suurimmasta petoksesta ”Israelin ja myös demokratian historiassa”. Hänen mukaansa vielä ”ei ole liian myöhäistä” estää ”vaarallisen vasemmistohallituksen” syntymistä. Hän tuomitsee ”terrorismin tukijoiden” mukanaolon.

Netanjahu tarkoittaa terrorismin tukijoilla konservatiivista ja islamistista Ra’am-puoluetta – ja tietoisesti unohtaa, että hän itse yritti saada puolueen oikeistohallituksen tueksi.

ILMOITUS

Facebookissa Netanjahu vertaa nykyisiä tapahtumia Toran kertomukseen juutalaisista vakoilijoista, jotka pettivät Israelin kansan ja saivat osakseen kauhean kuoleman.

Myös ryhmä vanhoillisia rabbeja on kiirehtinyt Netanjahun tueksi. Avoimessa kirjeessään he kehottavat israelilaisia ”tekemään kaikkensa estääkseen muutoksen hallituksen”.

Netanjahu on kehottanut ihmisiä osoittamaan mieltä oikeistolaisen Yamina-puolueen poliitikkojen kotitalojen edessä. Kohteina ovat etenkin tuleva pääministeri Naftali Bennett ja suhtautumistaan uuteen hallitukseen epäröinyt Yaminan kansanedustaja Nir Orbach. Tiistaisten tietojen mukaan hän tukee hallitusta ja varmistaa sille enemmistön knessetissä.

Poliitikkojen kotiosoitteita netissä jakanut ja mielenosoituksiin usuttanut Yair Netanjahu, pääministeri Netanjahun poika, joutui perjantaina nettifirmojen hampaisiin vihapostien vuoksi. Twitter sulki hänen tilinsä puoleksi vuorokautta, Instagram ja Facebook karkottivat hänet vuorokaudeksi.

Karkeimman uhkauksen kohteeksi on joutunut vasemmistolaisen Meretzin kansanedustaja Tamar Zandberg, näkyvä ja vahva nainen, jonka kuolinilmoitus julkaisiin sosiaalisessa mediassa.

Avigdor Lieberman, Yisrael Beiteinu -puolueen johtaja, varoitti pari päivää sitten liberaalissa Haaretzissa Netanjahun kiihkeimpien kannattajien mahdollisesta yrityksestä tunkeutua knessetiin estämään uuden hallituksen nimittämisen. Verkkolehti Wallan toimittaja Barak Ravid arvioi Israelissa olevan olemassa ”aidon uhkan järjestäytyneestä vallanotosta”.

Parlamenin puhemies Yariv Levin, Netanjahun puoluetoveri, on tukenut taistelua uutta hallitusta vastaan pitkittämällä tarkoituksellisesti äänestystä hallituksen luottamuksesta. Hän antoi maanantaina knessetille virallisen tiedonannon hallituksesta, mutta jätti äänestyspäivän avoimeksi. Tiistaina hän ilmoitti knessetin kokoontuvan sunnuntaina erityisistuntoon päättämään hallituksen luottamuksesta.

Pääministeri Rabinin murha palasi ihmisten mieliin

Neljännesvuosisata sitten Israelissa elettiin kiihkeissä tunnelmissa, kun oikeisto – kärkenä silloinen oppositiojohtaja Benjamin Netanjahu – ja vanhoilliset uskonnolliset johtajat hyökkäsivät Palestiinan rauhansopimusta vastaan. Se oli syntynyt Yitzhak Rabinin, Jasser Arafatin ja Shimon Peresin käymissä neuvotteluissa.

Myös tuolloin Netanjahu näki ympärillään ”pettureita” ja väitti Rabinin varastaneen ”israelilaisten äänet”. Joukko konservatiivisia rabbeja kiihotti kansaa syyttämällä Rabinia ”petoksesta Israelin kansaa kohtaan”. Netanjahun oli nähty kulkevan rauhanpolitiikan vastaisessa mielenosoituksessa Rabinin ruumisarkkua kuvaavan arkun vieressä.

Silloinen Shin Betin johtaja Carmi Gillon varoitti Netanjahua ja uskonnollisia johtajia vihantäyteisistä protesteista ja niiden seurauksista – suljettujen ovien takana, ei julkisesti.

Marraskuussa 1995 äärioikeistolainen Jigal Amir murhasi pääministeri Rabinin ulkoilmatilaisuudessa. Perusteellista vastausta vaille jäi, kuinka turvallisuusviranomaiset eivät kyenneet suojelemaan pääministeriä.