Lehtikuva/Jussi Nukari

Lopullisen päätöksen tekee valtuusto 16.6.

Taistelu Helsingin koulutusleikkauksista saa lopullisen päätöksensä vasta kuntavaalien jälkeen 16.6. pidettävässä kaupunginvaltuuston kokouksessa. Maanantaina vasemmistoliitto jäi kaupunginhallituksessa yksin, kun se esitti kaikkien koulutusleikkausten perumista. Lisäksi vasemmistoliitto esitti tehtäväksi lisäyksiä koronasta aiheutuvista menoista.

”Tämä äänestys hävisi 13–2. Sen sijaan läpi meni vihreiden esitys, jonka mukaan osa koulutusleikkauksista perutaan”, kaupunginhallituksen jäsen Veronika Honkasalo kertoi Facebookissa heti kokouksen jälkeen.

'

Honkasalon mukaan esimerkiksi leikkaus kotihoidontukeen jää voimaan, samoin kuin miljoonien leikkaus ammatilliseen koulutukseen.

”Täysin käsittämätöntä. Kokoomus oli sen kannalla, että koronakriisin keskellä voidaan hyvin pitää voimassa koulutusleikkaukset sellaisenaan.”

Kiista on jatkunut viime vuoden marraskuusta. Silloin kokoomus, SDP, vihreät ja RKP sopivat budjetista, jossa kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta leikattiin 22 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa konkreettisesti esimerkiksi ryhmäkokojen kasvamista, lähiopetuksen vähenemistä, kurssivalikoimien supistamista sekä joidenkin ammatillisten koulutusohjelmien lakkauttamista.

ILMOITUS

Vasemmistoliitto jättäytyi tuolloin pois budjettisovusta koulutusleikkausten takia. Keväällä kävi ilmi, että Helsingin viime vuoden tilinpäätös oli lähes 500 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Nyt osa budjettisovussa olleista ryhmistä alkoi vaatia lisää rahaa koulutukseen.

Tänään Helsingin kaupunginhallitus päätyi esittämään 17,5 miljoonan ylitysoikeutta kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle. Ylitys kattaa vain osan syksyllä sovituista leikkauksista.

”Miksi kokoomus, vihreät, SDP ja RKP haluavat edelleen leikata koulutuksesta?”

– Olemme olleet siinä käsityksessä, että keväällä Helsingissä on syntynyt konsensus siitä, että koulutuksesta tällaisen kriisin keskellä leikkaaminen on vastuutonta politiikkaa. Nyt kaupunginhallituksessa hyväksyttiin kuitenkin esitys, jossa kaikkia syksyllä sovittuja leikkauksia ei suostuttu perumaan, Honkasalo sanoo vasemmistoliiton valtuustoryhmän tiedotteessa.

– Jäljelle jääkin kysymys siitä, miksi kokoomus, vihreät, SDP ja RKP haluavat edelleen leikata koulutuksesta. Esimerkiksi ammatillisiin oppilaitoksiin kohdistuvat leikkaukset vaikeuttavat jo valmiiksi hankalassa tilanteessa olleiden oppilaitosten tilannetta entisestään.

Seuraavaksi asia siirtyy kaupunginvaltuustoon, joka päättää 16.6. ylityksistä. Honkasalon mukaan vielä silloin on muilla puolueilla mahdollisuus tulla vasemmistoliiton linjoille ja perua täysimääräisesti koulutusleikkaukset.

– Me tietenkin jatkamme vaikuttamistyötä edelleen.