Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Helsingin kaupungin vuokra-asuntoyhtiö Heka ja myös Vailla vakinaista asuntoa ry. pitivät mainontaa harhaanjohtavana.

Ulkomainosyhtiö JCDecaux ja Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) ovat päättäneet poistaa katukuvasta tämän päivän aikana perussuomalaisten vaalimainokset, joiden on katsottu vihjaavan, että Helsingin vuokra-asuntojen myöntämisessä suosittaisiin maahanmuuttajia.

Ulkomainosyhtiön toimitusjohtaja Klaus Kuhanen kertoo STT:lle ratkaisun perusteluista, että HKL:n ja JCDecaux’n sopimus kieltää yleistä paheksuntaa herättävät mainokset, mainonnan tulee noudattaa mainonnan eettisiä sääntöjä ja mainonta ei saa olla harhaanjohtavaa.

– Kun arvomaailmaamme kuuluu yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja avoimuus kaikessa toiminnassa, niin tämä yhteenlaskettuna tultiin siihen tulokseen, että nyt toimitaan näin, Kuhanen sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa mainosten poistaminen on jo alkanut.

Helsingin kaupungin vuokra-asuntoyhtiö Heka kertoi aiemmin STT:lle pyytäneensä jo viime viikolla perussuomalaisten piirijärjestöä poistamaan mainokset, joissa esitetään Hekan mukaan virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa vuokra-asuntojen myöntämisestä.

ILMOITUS

Toimitusjohtaja Jaana Närö kertoi STT:lle, että yhtiö sai perussuomalaisilta tänään puolenpäivän jälkeen vastauksen, jonka mukaan mainoksia ei poisteta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vastasi päätökseen uhriutumalla.

Hänen mukaansa ”elämästä tulee mielenkiintoista, jos mainoslauseiden on oltava kirjaimellisesti totta”.

Mainos on ollut viime päivinä esillä ainakin Helsingin julkisen liikenteen pysäkeillä. Siinä on kuva kerrostalon rappukäytävän asukastaulusta, jossa lukee useimpien nimien tilalla ”Tuli jonon ohi”. Alla sanotaan huonon maahanmuuttopolitiikan vaikuttavan tavallisen työssäkäyvän kaupunkilaisen asunnon saantiin. Kerrostalon osoitteeksi on merkitty Hekatalontie.

Mainos keräsi paljon huomiota sosiaalisessa mediassa viikonlopun aikana. Sitä on pidetty muun muassa rasistisena.

”Maahanmuuttajille ei ole ohituskaistoja”

Ennen päätöstä mainosta paheksui asunnottomuustyötä tekevä Vailla vakinaista asuntoa ry. Se korosti, että vuokra-asuntomarkkinoilla ei ole ohituskaistoja maahanmuuttajille.

”Esimerkiksi nyt Helsingin katukuvassa olevasta kaupungin vuokra-asuntojen jono-ohituksiin viittaavasta ulkomainonnasta vastaavat perussuomalaiset ovat pitkään pyrkineet lopettamaan tarveperustaisen asuntojen vuokraamisen ja syyttäneet maahanmuuttopolitiikkaa asumisen kalleudesta. Asumisen kalleus on tosin ollut ongelma erityisesti pääkaupunkiseudulla jo ennen minkäänlaista maahanmuuttoliikehdintää ja siitä ovat kärsineet eniten pienituloiset ja heikoimmassa asemassa olevat kansalaiset”, järjestö kommentoi.

VVA:n mukaan Suomessa oli vuoden 2020 lopussa 4 341 yksinelävää asunnotonta, joista maahanmuuttajia oli 963. Järjestön mukaan luku lienee suurempi, koska niin kutsuttu piiloasunnottomuus eli se, että ihminen yöpyy tilapäisesti tuttavien tai sukulaisten luona, on yleistä maahanmuuttajataustaisilla henkilöillä.