instagram.com/xadadbabax/

Terrorismin ja ääriliikkeiden vastaisen lainsäädännön väärinkäyttäminen on Venäjällä laaja ongelma.

Poliisi rynnäköi aamuseitsemältä 11. toukokuuta Habarovskissa, Venäjän Kaukoidässä katutaiteilija Maksim Smolnikovin kotiin. Seuraavana päivänä hänet määrättiin tutkintavankeuteen vähintään kahden kuukauden ajaksi.

Smolnikovin töitä löytyy Instagram-tililtä xadadbabax. Osa töistä on luvallisia ja osa luvattomia, mutta poliisi ei ole koskaan ollut kiinnostunut hänestä maalausten vuoksi. Venäjällä luvatontakaan katutaidetta ei yleensä koeta häiritseväksi, kunhan maalaukset eivät ole asuintaloissa.

Sen sijaan vangitsemisen syy on Smolnikovin postaus venäläisessä Facebookia vastaavassa VK-sosiaalimediassa lokakuussa 2018. Smolnikov kirjoitti anarkisti Mihail Žlobitskin itsemurhaiskusta turvallisuuspalvelu FSB:tä vastaan.

Terrorismin ja ääriliikkeiden vastaisen lainsäädännön väärinkäyttäminen on Venäjällä niin laaja ongelma, että maan merkittävimmän rasismia ja muukalaiskammoa monitoroivan kansalaisjärjestön SOVA-keskuksen toiminnan pääsuuntia on ollut jo yli vuosikymmenen ajan näiden väärinkäytösten listaaminen.

Smolnikov ei ole tukenut Žlobitskin iskua, mutta hänen tulkintansa tapahtuneesta ei vastaa viranomaisten näkemystä. Rikostutkinnan tarkoitus on siis estää kaikki kriittinen keskustelu poliittisen väkivallan syistä Venäjällä. Viranomaiset tulkitsevat lainsäädäntöä niin, että poliittisen väkivallan selittäminen mitenkään muuten kuin yksilön patologiana on yhtä vaarallista kuin itse väkivalta.

ILMOITUS

Käänsin Smolnikovin postauksen kokonaan, jotta lukija voisi tehdä omat johtopäätöksensä. Tämän kannanoton vuoksi Smolnikovia uhkaa nyt enimmillään seitsemän vuoden tuomio:

”Arkangelissa 17-vuotias opiskelija ja yksinäinen anarkisti Mihail Žlobitski räjäytti itsensä turvallisuuspalvelu FSB:n rakennuksessa ja haavoitti muutamaa FSB:n työntekijää.

Hänet ajoi itsemurhaan erilaisten poliittisten aktivistien valtiollinen sorto ja FSB:n, (ekstremismin vastaisen, suomentajan huomautus) E-keskuksen ja vankilahallinnon järjestelmällinen vangittujen kidutus.

On itsestään selvää, että tämän epätoivoisen teon tarkoitus oli ennemminkin herättää yhteiskunta maassa vallitsevaan mielivaltaan kuin taistella. Teko muistuttaa enemmän polttoitsemurhaa kuin partisaanien hyökkäystä tai terrori-iskua.

Mihail ei kuulunut mihinkään anarkistisiin järjestöihin. Hän puhui näkemyksistään vain avoimissa chat-palveluissa. Mutta ei ole epäilystäkään, että vallanpitäjät yrittävät käyttää tilaisuutta hyväkseen. Painetta olemassaolevia järjestöjä vastaan tullaan kasvattamaan. Arvatenkin Verkosto-järjestön jäsenyydestä epäillyt vangit tulevat kärsimään. Voi olla, että uusiakin syytteitä tekaistaan.

Anarkismi ei ole nousussa Venäjällä, pula aktiivisista ja järkevistä toimijoista on huutava. Voi olla, että mikäli Arkangelissa olisi ollut tiivis anarkistinen yhteisö, niin toverien avulla kaveri olisi löytänyt rakentavamman tavan kamppailla. Mielestäni nyt hinta oli liian kallis, ja murehdin sitä.

Osanottoni kuolleen sukulaisille ja tuttaville.

Kirjoittaja on matematiikan maisteri Venäjän kansojenvälisen ystävyyden yliopistosta.