Lehtikuva/Vesa Moilanen

Suomen EM-viimeistelyharjoitus Viroa vastaan oli hengetön suoritus. Olympiastadionilla Viro voitti ansaitusti rankkarilla 1–0.

Perjantain lämpimässä illassa Huuhkajat juoksi Viro-peliin Olympiastadionilla. Jalkapallon EM-kisoihin on enää viikon päivät, ja ottelu Viroa vastaan oli viimeinen harjoituskoitos ennen kisastarttia. Lehtereille oli pandemian vuoksi saanut saapua vain 1 250 katsojaa – parempi sekin kuin täysin tyhjät penkit.

Suomi tuli peliin varsin ennakoidulla ryhmällä. Ykkösrivistöstä vain Teemu Pukki aloitti penkillä ja Tim Sparv puuttui kokoonpanosta. Maalivahti Lukas Hradecky oli kapteenina. Viime viikon 0–2-tappiollisessa Ruotsi-pelissä pelattiin vielä nuorisokokoonpanolla, tänään jo parhaalla mahdollisella. Valmentaja Markku ”Rive” Kanervalla oli viime tilaisuus testata kuvioita.

Virokin tuli kentälle ykkösrivein, kentällä oli myös monivuotinen maalitykki Konstantin Vassiljev.

Jo ensiminuutilla Glen Kamara sai kolhun polveen, mutta pystyi onneksi jatkamaan peliä. Laiskavauhtisen alkupelin ensimmäinen vaarallinen veto tuli 10. minuutilla virolaishyökkääjän laukoessa takakulmasta ohi. Suomi pallotteli alun kovin varoen, ja ensi kulmapotku annettiin 14. minuutilla: ei laukausta kohti Viron maalia.

Pyry Soiri laitalinkkinä toi nopeilla spurteillaan ja harhautuksillaan eloa oikealle laidalle, samoin keskemmällä Robin Lod ja Kamara pallovarmuudellaan. Ensimmäinen puolituntinen oli kuitenkin Viron hienoista hallintaa.

ILMOITUS

Jukka Raitalan syötöstä Soiri pyssytti 31. minuutilla pilkun kohdalta – reiluhkosti yli. Joona Toivion vapari 39. minuutilla toi vaarallista jatkopompottelua muttei maalia.

Puoliaika päättyi maalittomana. Peli oli ollut mielikuvituksetonta, ja parannettavaa toiselle jaksolle jäi rutkasti. Suomen hyökkäyspään nopeat Marcus Forss ja Joel Pohjanpalo olivat joutuneet juoksentelemaan joutilaina, läpimurtopalloja ei kärjille herunut.

Tauon jälkeen Suomi otti Toivion tilalle Daniel O’Shaughnessyn ja Forssin korvasi Fredrik Jensen. Pian Leo Väisänen otti taklauksesta varoituksen.

Ottelun tempo alkoi hivenen kohota kakkospuoliajan edetessä. Mutta lopahti taas sangen pian.

Viro sai rankkarin Soirin rikkeestä 59. minuutilla. Pallon pilkulta pisti varmasti sisään Rauno Sappinen: 0–1.

Tunnin kohdalla Suomi otti triplavaihdon: Teemu Pukki korvasi Pohjanpalon, Jere Uronen Väisäsen ja Robert Taylor Rasmus Schüllerin. Hetken päästä Virokin vaihtoi kolme miestä, ja mm. FC Lahdessa taannoin pelannut Henri Anier tuli virolaisten kärkimieheksi.

Pukki väläytti nopeuttaan 70. minuutilla, mutta Viron puolustus katkaisi hänen passinsa maalin eteen Taylorille. Suomi vaihtoi vielä 82. minuutilla Soirin Nikolai Alhoon, joka sai oitis pahan tällin jalkaansa.

Ottelu kulki tasaisen sekavissa merkeissä loppuun asti. Neljän minuutin lisäajalla Pukki pääsi yhteen (blokattuun) lähikutiin. Siinä kaikki, tanskalaisen tuomarin pillin vihellys lopetti yritykset. Viro oli vienyt ansaitun voiton.

EM-kisojen kenraaliharjoitus meni Suomelta penkin alle. Tunnelma oli matossa.

Valmennusryhmälle jäi valtava työ louhia uudelleen esiin vahvuudet, joilla karsintaurakassa taannoin pärjättiin. Nyt vallitsi suuri epävarmuus, Huuhkajat liiteli kurssia vailla, kuin tuuliajolla. Penkillä tänään istuneista Onni Valakarin olisi mielellään nähnyt nurmella.

Aikaa EM-kisojen Tanska-otteluun on kahdeksan päivää. Se ei ole paljon, mutta riittävästi peli-ilon löytämiseksi uudelleen. Voi uskoakin sen löytyvän, ei joukkue tohdi hassata tilaisuutta ensimmäisissä arvokisoissamme.