Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Aikaisemmin edes kokoomus ei ole kehdannut vastustaa työehtosopimusjärjestelmää, kiivastui Sanna Marin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kohautti viime lauantain linjapuheellaan puolueensa valtuustossa.

Työllisyydestä puhuessaan Halla-aho sanoi, että ”ay-liike vastustaa heikennyksiä työttömyysturvaan ja irtisanomissuojaan, paikallisen sopimisen lisäämistä ja työehtosopimusten yleissitovuuden purkamista sekä lakko-oikeuden rajoittamista. Samoin se vastustaa sisäistä devalvaatiota eli palkkojen tosiasiallista leikkaamista, josta viime kauden kilpailukykysopimus oli esimerkki”.

Halla-aho piti tätä täysin ymmärrettävänä, mutta sanoi, että ”me emme kuitenkaan enää elä siinä maailmassa, jossa nykyiset, työntekijää suojaavat mekanismit rakennettiin”.

Keskiviikkona Iltalehden vaalikeskustelussa Halla-aho kertoi lisää perussuomalaisten työelämänäkemyksistä, kun aiheissa päästiin työllisyyteen.

Hän itse piti lauantaista puhettaan tasapainoisena, koska se on haukuttu joka suunnalta. Reaktio kertoo Halla-ahon mukaan Suomen työmarkkinoiden ongelmista. Osapuolet ovat poteroissaan ja kaikilla on suuri kiusaus pelotella omaa äänestäjäkuntaansa.

ILMOITUS

Työllisyydessä olennaisena Halla-aho piti sitä, että työpaikkoja syntyy yksityiselle sektorille ja vientiteollisuuden asema turvataan. Työttömyysturva ja paikallinen sopiminen ovat ”nyansseja”, sillä maailmassa ja pohjoismaissakin on hyvin monenlaisia työmarkkinajärjestelmiä.

– Perussuomalaisille yleissitovuus ei ole pyhä lehmä toisin kuin vasemmistolle. Meille se on keino turvata työmarkkinaosapuolten oikeudet neuvottelutilanteessa., Halla-aho sanoi.

Hänen mukaansa työn vastaanottamisen kannattavuuteen voidaan vaikuttaa pieni- ja keskituloisten ansiotulon verotusta keventämällä sekä alentamalla liikkumisen ja asumisen hintaa.

”Erittäin kova linjaus, valtakunnan uutinen”

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin piti Halla-ahon linjausta ”erittäin kovana”.

– Perssuomalaisille koko työehtosopimusjärjestelmä ei itse asiassa ole millään tavalla merkittävä kysymys. Tässä tuli nyt valtakunnan uutinen, että työehtosopimusjärjestelmä ei ole perussuomalaisille millään tavalla itseisarvo, se että työntekijöillä on tällainen vähimmäisturva olemassa.

– Aikaisemmin edes kokoomus ei ole kehdannut vastustaa työehtosopimusjärjestelmää, joka on taannut sen, että työntekijät heikompana osapuolena pärjäävät neuvottelupöydissä, että meillä on vähimmäisturva olemassa, Marin kiihtyi.

”Tarkoittaa käytännössä palkanalennuksia”

Vasemmistoliitolle, duunareille ja työttömille työttömyysturva ja paikallinen sopiminen eivät ole nyansseja, sanoi puheenjohtaja Li Andersson.

– Käytännössä Jussi Halla-ahon puhe tarkoittaa suomalaisille palkansaajille palkanalennuksia. Sitä se tarkoittaa, se on se työllisyyspolitiikka, mitä perussuomalaiset ajaa.

– Jos paikallisen sopimisen edistäminen työehtosopimusjärjestelmän puitteissa ei kelpaa, pitää kysyä, miksi ei. Vastaus on, että halutaan sopia työehtosopimusta heikommista työehdoista tai mennä palkkauksessa vähimmäistason alapuolelle.

Halla-aho leimasi vasemmalta tulleen kritiikin populistiseksi irtopisteiden keräämiseksi.