Lehtikuva/Vesa Moilanen

Li Anderssonin mukaan ilman sitä uudistus on valtava vallan siirto Helsinkiin sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön virkamiehille.

Vasemmistoliitto ei aio hyväksyä eduskunnassa loppusuoralla olevaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ilman maakuntaveroa. Näin kertoi puolueen varapuheenjohtaja, opetusministeri Jussi Saramo tänään Helsingin Sanomien haastattelussa .

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vahvisti vasemmistoliiton linjaksi, että ”ennen kuin sote hyväksytään eduskunnassa, siitä [maakuntaverosta] pitää päättää hallituksessa, jotta siitä ei ole mitään mahdollisuutta livetä”.

Maakuntaverosta on syntynyt erikoinen kiista, sillä keskusta ajoi sitä viime hallituksen sote-uudistuksen yhteydessä, mutta nyt kanta on vastustava tai vähintään varauksellinen. Puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi Iltalehden vaalikeskustelussakeskiviikkona, että sote-uudistuksessa ei pidä yrittää tehdä kerralla liikaa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi Iltalehden keskustelussa olleensa itse hallituksen sote-ministeriryhmässä ja siinä käsityksessä, että asiasta on jo sovittu. Maakuntavero on myös hallitusohjelmassa.

Andersson piti hassuna, että maakuntaveroa puolustavat vasemmistoliitto ja vihreät, kun oikeastaan kokoomuksen ja keskustan pitäisi olla vahvimmin sen kannalla.

ILMOITUS

– Keskustan siksi, että ilman maakuntaveroa itsehallinto ei tule toteutumaan. Ilman maakuntaveroa sote-uudistus on tosiasiassa valtavan ison vallan siirto Helsinkiin sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön virkamiehille.

– Kokoomuksen suhteen sanon sen, että maakuntavero luo taloudellisen kannustimen aluetason päättäjille huolehtia palveluiden kustannustehokkaasta tuottamisesta.

Marin: Kyllä tätä edistetään

Saarikko perusteli keskustan kantaa sillä, että rakenneuudistus pitää tehdä nyt ensin valmiiksi. Keskustan mielestä maakuntaveroa ei pidä toteuttaa pelkästään sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden takia.

– Mutta jos ja kun pääsemme toivottavasti yhteisymmärrykseen siitä, että maakunta saa myös muita tehtäviä eli maakunnan alueella on myös mahdollisuus itse rakentaa vahvemmin maakunnan elinvoimaa vaikkapa nykyisillä aluekehitystehtävillä, silloin on perusteltua keskustella verosta.

Keskusta näyttää jäävän asiassa yksin, sillä myös SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin sanoi hallituksen sopineen, että maakuntaveroa viedään eteenpäin ja sen jatkotyö on käynnissä.

– Kyllä tätä edistetään aivan niin kuin hallitusohjelmassa on sovittu. Me tuemme maakuntaveroa ilman muuta, mutta emme mekään halua, että verotuksen taso kokonaisuudessaan kiristyy, Marin sanoi.