Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Syytteitä ja tuomioita on tullut eniten pahoinpitelyistä, petoksista ja törkeistä rattijuopumuksista.

Perussuomalaiset kampanjoi kuntavaaleissa muun muassa turvallisuusteemoilla. Puolueen kuntavaaliehdokkaat ovat kuitenkin muita enemmän vaaraksi yleiselle turvallisuudella ja muille ihmisille, kertovat Iltalehden ja Helsingin Sanomien tänään julkaisemat selvitykset.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaat ovat saaneet rikossyytteitä yli kaksi kertaa niin paljon kuin muiden isojen puolueiden ehdokkaat, kertoo Helsingin Sanomien selvitys .

HS:n mukaan 8,2 prosenttia tämän vuoden vaaleissa ehdolla olevista perussuomalaisista on saanut yhden tai useamman syytteen vuosina 2016–2021. Määrä on hieman pienentynyt vuoden 2017 kuntavaaleista, jolloin syytteen saaneita perussuomalaisten listoilla oli tasan 9 prosenttia.

Toiseksi eniten syytteitä ovat saaneet vasemmistoliiton ehdokkaat. Yhden tai useamman syytteen oli saanut 4,1 prosenttia vasemmistoliiton ehdokkaista tämän vuoden kuntavaaleissa. Kolmantena tulevan kokoomuksen ehdokkaista syytteen saaneita on 3,2 prosenttia.

Perussuomalaisten 5 953 ehdokkaasta pahoinpitelysyytteen saaneita on 101, rattijuopumuksia oli yhteensä 144 ja petoksia 32 kappaletta.

ILMOITUS

Syyte ei välttämättä johda tuomioon. Iltalehti selvitti ehdokkaat, joilla on vähintään kaksi rikostuomiota päättyvällä valtuustokaudella eli vuosilta 2017–2021.

Sellaisia ehdokkaita on koko maassa 137 ja heillä on yhteensä 335 rikostuomiota.

Rikoksista tuomittuja kuntavaaliehdokkaita on 55 perussuomalaisten listoilla. SDP:llä tällaisia ehdokkaita on 15, keskustalla 14, kokoomuksella 12 ja vasemmistoliitolla 7 sekä vihreillä ja RKP:llä molemmilla 5.

Perussuomalaisten ehdokkailla on siis yksin enemmän rikostuomioita kuin viidellä seuraavalla puolueella yhteensä. Tuomiot ovat tulleet muun muassa murroista ja varkauksista, pahoinpitelyistä ja törkeistä rattijuopumuksista.