Lehtikuva/Kirill Kudryavtsev

Maanantaina poliisi pysäytti jo rullaamassa olleen lentokoneen ja otti kiinni lennolla olleen oppositioaktivisti Pivovarovin.

Venäjällä Kremlin merkittävä kriitikko Dmitri Gudkov on pidätetty tiistaina. Pidätys tehtiin sen jälkeen, kun ensin maanantaina poliisi otti kiinni oppositioaktivisti Andrei Pivovarovin.

Gudkovin pidätyksestä kertoi tämän isä Gennadi Gudkov Twitterissä tiistaina. Gennadi Gudkov on Venäjän ulkopuolella asuva entinen oppositiopäättäjä. Isän mukaan Dmitri Gudkovin pidätyksen syyksi annettiin maksamattomat vuokrat.

Gudkov voi saada jopa viiden vuoden vankeustuomion.

Aiemmin tiistaina Venäjän poliisi oli tehnyt etsintöjä Gudkovin Moskovan ulkopuolella sijaitsevassa kodissa sekä tämän sukulaisten ja liittolaisten kodeissa.

– En tiedä, mikä (etsintöjen) virallinen syy on. Todellinen syy on selvä, Gudkov sanoi Telegram-viestisovelluksessa tiistaina ennen pidätystään.

ILMOITUS

Venäjän nykyhallinnon vastustajien mukaan maassa on ollut syyskuulle suunniteltujen parlamenttivaalien alla käynnissä pidätys- ja pelottelukampanja, joka kohdistuu presidentti Vladimir Putinin vastustajiin.

EU vaatinut Pivovarovin vapauttamista

Maanantaisen Pivovarovin kiinnioton yhteydessä poliisi pysäytti jo rullaamassa olleen lentokoneen ja otti kiinni lennolla olleen oppositioaktivistin. Pivovarov poistettiin Puolan pääkaupunkiin Varsovaan matkalla olleesta koneesta Pietarissa myöhään maanantaina.

Pivovarovin mukaan lentokone oli jo valmistautumassa lähtöön, kun poliisi nousi koneeseen ja käski häntä poistumaan koneesta. Poliisi teki kotietsinnän Pivovarovin asuntoon Pietarissa, ja 39-vuotiasta aktivistia vastaan aloitettiin tutkinta yhteistyöstä ei-toivotun järjestön kanssa.

Kotietsinnästä ja tutkinnasta kertoivat Facebookissa Pivovarovin edustajat. Jos Pivovarov tuomitaan, hän voi saada jopa kuuden vuoden mittaisen vankeustuomion.

EU on vaatinut Pivovarovin välitöntä vapauttamista. EU:n mukaan Pivovarovin tapaus vahvistaa kaavaa, jossa kansalaisyhteiskunnan, opposition, kriittisten äänten sekä riippumattomien tiedotusvälineiden tila pienenee Venäjällä. Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on vaatinut oppositioaktivistin vapauttamista.

Pivovarov on Avoin Venäjä -kansalaisjärjestön entinen johtaja. Avoin Venäjä luokiteltiin Venäjällä vuonna 2017 ei-toivotuksi järjestöksi, mikä tarkoittaa, että sille työskentelevät ihmiset voidaan tuomita sakkoihin tai vankeuteen.

Järjestö ilmoitti viime viikolla lopettavansa toimintansa suojellakseen jäseniään syytteiltä. Avoin Venäjä -järjestön perusti maanpaossa elävä entinen oligarkki ja Venäjän nykyhallinnon vastustaja Mihail Hodorkovski.

Valko-Venäjä otti kiinni Pratasevitshin ja tämän naisystävän reilu viikko sitten

Maanantaista lentoa operoiva puolalaislentoyhtiö LOT on kertonut koneen olleen rullaamassa kentällä, kun lennonvalvonta oli määrännyt koneen palaamaan pysäköintialueelle. Puola on kertonut selvittävänsä tapausta.

– Tämä on epätavallinen toimi, sillä jos venäläiset halusivat ottaa tämän henkilön kiinni, he olisivat voineet tehdä niin jo ennen koneeseen nousua. Kysymys kuuluu, miksi se tehtiin juuri tuolla hetkellä, Puolan varaulkoministeri Piotr Wawrzyk kertoi valtion televisiokanava TVP:lle.

– Sivistyneen maailman standardit eivät päde tässä, hän lisäsi.

Vain reilu viikko sitten Valko-Venäjä otti kiinni niin ikään lentokoneella matkalla olleen oppositioaktivistin. Valkovenäläinen oppositioaktivisti ja toimittaja Raman Pratasevitsh ja hänen venäläinen naisystävänsä Sofija Sapega otettiin kiinni toissaviikon sunnuntaina sen jälkeen, kun Valko-Venäjä oli pakottanut Ateenasta Vilnaan matkalla olleen Ryanairin matkustajakoneen laskeutumaan Valko-Venäjän Minskiin.

Muun muassa YK, EU ja Yhdysvallat ovat tuominneet Valko-Venäjän toimet.