Lehtikuva/Vesa Moilanen

Paavo Arhinmäen mukaan esitys on pääosin sama kuin viimeksi lukuun ottamatta kolmen miljardin leikkausta ja markkinamallia.

Sote-uudistuksesta välikysymyksen tehneen kokoomuksen oma vaihtoehto jäi tiistain keskustelussa epäselväksi. Kokoomuksen mukaan hallituksen sote-malli ei vastaa uudistukselle asetettuihin tavoitteisiin, mutta täsmällisesti puheenjohtaja Petteri Orpo kritisoi vain maakuntamallia, jota se itse oli tekemässä edellisessä hallituksessa.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki sanoikin kokoomuksen ja perussuomalaisten tehneen välikysymyksen itselleen.

– Tämä malli on kahta keskeistä asiaa lukuun ottamatta sama kuin viime kaudella. Ne kaksi ovat, että tähän ei sisälly kolmen miljardin leikkauksia yhteisiin sosiaali- ja terveyspalveluihimme ja tämä malli ei anna yksityisille kansainvälisille sote-yrityksille mahdollisuutta rahastaa meidän palveluillamme.

– Eli välikysymys kokoomukselta ja perussuomalaisilta on siis, että miksi hallitus ei leikkaa sosiaali- ja terveyspalveluista ja miksi hallitus ei anna yksityisten sote-firmojen rahastaa meidän yhteisistä palveluistamme. Ja tähän vastaus hallitukselta on, että sen vuoksi, että se olisi epätasa-arvoinen malli ja siihen ei pidä mennä.

SDP:n Antti Lindtman kehotti kokoomusta päättämään, haluaako se koota palvelut laajemmille hartioille. Nyt niiden piirissä on alle joka viides suomalainen.

ILMOITUS

– Nyt nämä palvelut kootaan laajemmille hartioille ilman sitä teidän kolmen miljardin euron julmaa leikkausta vanhuspalveluihin, terveyspalveluihin. Nyt te iskette neliraajajarrutuksen sen jälkeen, kun perustuslakivaliokunta on näyttänyt vihreä valoa. Kritisoitte, ette esitä mitään vaihtoehtoa ja jarrutatte, jarrutatte, jarrutatte.

Mitä kokoomukselle on tapahtunut, Lindtman kysyi.

”Perustuslain vastainen kelpasi, tämä ei”

Myös Anders Adlercreutzin (r.) mukaan nyt on jatkettu kokoomuksen viime kauden mallia ja korjattu sen perustuslailliset ongelmat.

– Perustuslain vastainen kyllä kelpasi, mutta tämä ei, Adlercreutz ihmetteli kokoomuksen ja perussuomalaisten linjaa.

– Integraation pirstaloivat ratkaisut kelpasivat, tämä jossa integraatio toimii, ei kelpaa. Isot maakuntahallinnot kelpasivat, mutta tämä kevyempi versio ei kelpaa. Demokratiavaje kelpasi, mutta nyt kun on hoidettu erillisratkaisu Uudellemaalle, niin se ei enää kelpaa. Viime kauden mallissa erityisesti Helsinkiä ja Espoota kuritettiin kunnolla. Nyt rahoitus on näiden osalta huomattavasti parempi, niin nyt tämä ei kelpaa.

– Joku tolkku näihin puheisiin, Adlercreutz toivoi.