Lehtikuva/Ville-Veikko Kaakinen

120 000 toimijaa edustava ala on ollut lamaannuksissa 15 kuukautta ja kokee, ettei sitä ole kohdeltu yhdenvertaisesti koronarajoituksia purettaessa.

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan Mitta on täysi! -mielenilmaus järjestetään eduskuntatalon edustalla torstaina 3.6. kello 12–14. Mielenilmauksessa luovutetaan eduskuntaryhmille luovien alojen vaatimukset yhteisenä julkilausumana.

Julkilausumassa vaaditaan tapahtumien järjestämisen avaamista turvallisuusohjeistuksilla välittömästi, freelancereille suunnattujen koronatukien laittamista maksuun sekä siirtymistä leikkauksista investointeihin niin, että kulttuuriin investoidaan vähintään yksi prosentti valtion budjetissa.

Julkilausuma on allekirjoittanut 171 alan yhteisöä ja toimijaa. Eduskuntaryhmille sen luovuttavat näyttelijä Seela Sella, koreografi Sonya Lindfors, muusikko Karri Paleface Miettinen, kirjailija Laura Lindstedt, elokuvaohjaaja Selma Vilhunen, muusikko Mikko Kosonen, kuvataiteilija Emma Helle ja toiminnanjohtaja Laura Serkosalo.

Tilaisuus kestää noin tunnin ja se päättyy Seela Sellan sanoihin.

Mielenilmauksen jälkeen kello 14–16 elokuvateatteri Cinema Orionissa järjestetään striimattava paneelikeskustelu julkilausuman teemoista.

ILMOITUS

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan edustajien mitta on täysi, sillä korona lamautti 120 000 ihmistä työllistävän alan täydellisesti 15 kuukautta sitten. Ala on saanut osakseen myötätuntoa, mutta kokee yhteiskunnan tuen jääneen täysin alamittaiseksi.

Luovien alojen ahdinko on entisestään syvenemässä kulttuurin rahoitukseen kohdistettavien leikkausten myötä.

Kulttuuri on hallitusohjelmassakin tunnistettu kasvuala, joka vuonna 2019 tuotti 3,3 prosenttia kansantuotteesta ja jonka työpaikkojen määrä lisääntyi viidenneksellä vuosikymmenessä. Nyt ala on koronan takia henkitoreissaan. Sen toimijat kokevat, että yleisöstä elävää alaa ei ole kohdeltu yhdenvertaisesti muihin aloihin nähden koronarajoituksia asetettaessa ja niitä purettaessa.