IPS/Jorge Luis Baños

Asiantuntijaryhmät kautta maailman uurastavat koronapandemian taltuttamiseksi, mutta koronanvastaisen taistelun korkeimman tason terveysasiantuntijoiden, talousjohtajien ja poliitikkojen joukossa on hälyttävän vähän naisia. Joidenkin maiden koronataistelun johtoryhmissä naisia ei ole lainkaan.

YK:n kehitysohjelman, YK:n naisjärjestön ja Pittsburghin yliopiston keräämistä tiedoista selviää, että kansallisissa koronatyöryhmissä on maailmanlaajuisesti keskimäärin kolme miestä jokaista naista kohden. Tietoja kerättiin 137 maan 225 johtoryhmästä. Ryhmien jäsenistä 24 prosenttia oli naisia, ja peräti 26 johtoryhmää koostui pelkästään miehistä.

Tämä on ongelma siksi, että miesvoittoiset johtoryhmät tekevät naiset unohtavia ratkaisuja. Esimerkiksi koronasulkujen talousvaikutusten tasoittamiseen tarkoitetuista varoista vain 13 prosenttia tähtäsi naisten taloudellisen turvallisuuden takaamiseen.

Samalla kun miesten johtoryhmät hääräävät ylätasolla, naiset yhteiskunnan iskunvaimentimina muodostavat enemmistön terveydenhoitohenkilöstöstä pandemianvastaisessa taistelussa. Heillä tulisi olla suurempi sananvalta myös pandemianjälkeistä maailmaa hahmoteltaessa.

Englanninkielinen versio