IPS/Alison Kentish

Karibian saarivaltioiden nuoret ovat saamassa huolensa kuuluville.

– Ilmastonmuutosta ei mitata numeroilla, tilastoilla ja taloudellisilla vaikutuksilla. Sen todellinen vaikutus mitataan ihmisten kärsimyksellä. Numeroilla ei myöskään voi kuvata kasvavaa pelkoa ja ahdistusta siitä, että ilmastonmuutos ei ole tulevaisuuden haaste. Se on olemassa oleva ongelma, jota valtioiden johtajat eivät vieläkään ota riittävän todesta, YK:n ilmastokokouksen valmistelukomitean (UNFCCC) pääsihteeri Patricia Espinosa painotti puhuessaan Latinalaisen Amerikan ja Karibian ilmastoviikon virtuaalitapahtumassa.

Tapahtuman avannut Dominikaanisen tasavallan ympäristö- ja luonnonvaraministeri Orlando Jorge Mera ei kuulu ilmastonmuutoksen vähättelijöihin.

– Meille ilmastotoimet eivät tarkoita vain vaikutusten lieventämistä. Meidän täytyy varautua siihen, mitä on tulossa, Mera sanoi – ja kertoi, että Dominikaaninen tasavalta leikkaa kasvihuonekaasupäästöjään 27 prosenttia ja jatkaa matkaansa kohti ilmastoneutraaliutta Pariisin sopimuksen mukaisesti.

Espinosa totesi myös, että ilmastoviikko tarjoaa tilaisuuden tajuta, etteivät nykyiset kunnianhimon ja toiminnan tasot riitä ilmastokriisin hoitamiseen.

Ratkaiseva vuosi

Tapahtumalle antaa tummaa taustasävyä muun muassa YK:n ympäristöohjelman aiemmin tänä vuonna julkaisema raportti ilmastonmuutokseen sopeutumisesta. Sen loppupäätelmänä oli, että maailma on sopeutumisessa pahasti jäljessä, niin tuhojen korjailun rahoituksessa kuin lieventäviin toimiin ryhtymisessäkin.

ILMOITUS

Maailman meteorologisen järjestön äskettäin julkaistu raportti noteeraa, että kasvihuonepäästöt vähentyivät hetkellisesti vuonna 2020 koronarajoitusten vuoksi. Vuosi 2020 oli väliaikaisista päästövähennyksistä huolimatta yksi mittaushistorian kolmesta lämpimimmästä vuodesta.

”Tänä vuonna Pariisin tavoitteet joko muuttuvat saavuttamattomiksi tai sitten alamme panna Pariisin ilmastosopimusta täytäntöön. On tilaisuus kasvattaa globaalia ilmastokunnianhimoa koronasta toivuttaessa ja käynnistää uusi toiminnan vuosikymmen”, UNFCCC:n lausunnossa sanotaan.

Nuorten johtamat liikkeet

Latinalaisen Amerikan ja Karibian tämänvuotisen ilmastoviikon järjestäjät toivovat, että nuorison ääni kuuluisi paremmin. Viikkoon kuului erikoistapahtuma, joka keskittyi auttamaan nuoria nousemaan ilmastoliikkeen johtorooleihin.

– Korostan nuorten johtamien liikkeiden tärkeyttä etenkin pienille kehitysmaiden saarivaltioille. Ne voivat käyttää kollektiivista voimaansa, rakentaa koko alueen kattavia kumppanuuksia ja mahdollistaa suurta tiedon ja voimavarojen jakamista, Saint Lucian saarivaltiosta kotoisin oleva nuori ilmastoaktivisti Jevanic Henry sanoo.

– Olen nähnyt ilmastotoimiin osallistuvien nuoren määrän tasaisen kasvun valtakunnallisella ja paikallisella tasolla. Voin sanoa, että Saint Lucian äskettäin päivitetyt päästötavoitteet ovat seurausta nuorten lisääntyneestä aktiivisuudesta, Henry lisää.

Latinalaisen Amerikan ja Karibian ilmastoviikko on osa YK:n suuren ilmastokokouksen esivalmisteluja. Heinäkuussa omia ilmastoviikkojaan viettävät Aasia ja Tyynenmeren alue sekä Afrikka.

Englanninkielinen versio