Lehtikuva/Joseph Prezioso

Suojelupoliisi on jopa tunnistanut äärioikeistolaisia toimijoita, joilla on kyky ja motivaatio terrori-iskun toteuttamiseen. Kansanedustajat herättelevät eduskuntaa äärioikeiston uhasta.

Kuuden eduskuntapuolueen kansanedustavat vaativat, että eduskunnassa on herättävä äärioikeiston yhteiskunnalle aiheuttamaan uhkaan.

Veronika Honkasalo (vas.), Erkki Tuomioja (sd.), Saara-Sofia Sirén (kok.), Hanna Kosonen (kesk.), Iiris Suomela (vihr.) ja Eva Biaudet (r.) ovat jättämässä eduskunnassa keskustelualoitetta, jossa ehdotetaan eduskunnassa käytävän ajankohtaiskeskustelu äärioikeiston uhkaan varautumisesta. Aloitteeseen aletaan kerätä nimiä tänään perjantaina.

– Alkuvuonna Yhdysvaltojen kongressiin tehty hyökkäys on tuore esimerkki äärioikeiston aggressiivisista toimista sen keskeisen päämäärän, demokratian kyseenalaistamisen ja horjuttamisen, saavuttamiseksi, Honkasalo sanoo.

Suojelupoliisi on jopa tunnistanut äärioikeistolaisia toimijoita, joilla on kyky ja motivaatio terrori-iskun toteuttamiseen

– Kehitys Yhdysvalloissa on osa globaalia äärioikeiston nousutendenssiä, emmekä ole Suomessakaan turvassa äärioikeiston uhalta.

Uhka voimistunut

Äärioikeistolaisen terrorin uhka on Suojelupoliisin arvion mukaan voimistunut. Sen vuosikirjan ja viime lokakuisen kansallisen turvallisuuden katsauksen mukaan äärioikeistolaista ideologiaa kannattavat yksittäiset henkilöt ja pienryhmät muodostavat Suomessa suurimman terrorismin uhan radikaali-islamismin ohella.

ILMOITUS

Suojelupoliisi on jopa tunnistanut äärioikeistolaisia toimijoita, joilla on kyky ja motivaatio terrori-iskun toteuttamiseen, ja sillä on viitteitä konkreettisesta iskun valmistelusta.

Länsimaissa uhrimäärän maksimoimiseen pyrkivät äärioikeistolaiset terrori-iskuhankkeet ovat lisääntyneet viimeisen puolentoista vuoden aikana. Ääriajattelu leviää erityisesti sosiaalisen median ja muiden verkkoalustojen kautta.

– Meidän ei tule antaa omissa puheissamme tai toiminnassamme vaaralliselle ääriajattelulle minkäänlaista tilaa. Osana äärioikeiston strategiaa on ujuttaa oikeusvaltiota, tutkittua tietoa ja yhtäläiset ihmisoikeudet kyseenalaistavia puhetapoja julkiseen keskusteluun, jolloin ne ajan myötä salonkikelpoistuvat ja alkavat horjuttaa oikeusvaltiota, Honkasalo sanoo.

Maalittamista ja ilkivaltaa

Myös Suomessa äärioikeistolainen liikehdintä, kuten maalittamiskampanjat, juutalaisten seurakuntien kokema ilkivalta ja edelleen järjestettävä äärioikeiston musiikkifestivaali osoittavat, ettei viranomaistoimilla ja -valvonnalla pystytä riittävän tehokkaasti estämään äärioikeiston toimintaa. Lisäksi Suomen oikeuslaitos on esimerkiksi suomalaisen ihmisoikeusaktivistin Ujuni Ahmedin solvaustapauksessa osoittanut kykenemättömyytensä vähemmistöjen suojelemisessa rasistisilta hyökkäyksiltä.

– Lainsäätäjinä me kansanedustajat olemme erityisessä vastuussa oikeusvaltion puolustamisessa. On pohdittava, millaisin konkreettisin keinoin lainsäädäntöämme on uudistettava vähemmistöjen suojelemiseksi, maalittamiseen puuttumiseksi ja äärioikeiston uhkaan varautumiseksi, kansanedustajat toteavat.

– Suomessa on herättävä äärioikeiston uhkaan ja asia on tiedostettava eduskunnassa. Äärioikeistolainen liikehdintä on uhka suomalaiselle yhteiskunnalle ja meille kaikille poliittisesta taustasta riippumatta. On kuitenkin toivoa antavaa, että huolenaihe on tunnistettu läpi eduskunnan.