Valtioneuvosto

Aiemmin Opetushallitusta johti kokoomustaustainen Olli-Pekka Heinonen.

Opetusministeri Jussi Saramo valtiosihteeri Minnä Kelhä siirtyy kesäkuussa viiden vuoden määräajaksi Opetushallituksen pääjohtajaksi. Nimityksestä päätettiin torstaina valtioneuvoston yleisistunnossa.

Kelhä väitteli kasvatustieteen alalta vuonna 2009. Hän työskenteli viime vaalikaudella vasemmistoliiton eduskuntaryhmän pääsihteerinä. Opetusministerin valtiosihteeriksi hän siirtyi, kun uusi hallitus aloitti eduskuntavaalien jälkeen.

”Opetusministerin valtiosihteerinä Kelhä on johtanut hallitusohjelman keskeisten koulutuspoliittisten uudistusten lainsäädäntöhankkeita sekä ohjelmien sisällöllistä valmistelua”, valtioneuvoston tiedotteessa kerrotaan.

Kelhä vastasi esimerkiksi jo toteutuneen oppivelvollisuuden laajentamisen valmistelusta. Kyse oli nykyisen hallituksen yhdestä päätavoitteesta.

Opetushallituksen tehtävänä on kehittää koulutusta, varhaiskasvatusta ja elinikäistä oppimista sekä edistää kansainvälisyyttä. Kelhän lisäksi pääjohtajan virkaa haki 16 henkilöä.

Kokoomustaustainen siirtyi eteenpäin

Opetushallitusta vuodesta 2016 johtanut Olli-Pekka Heinonen siirtyi toukokuun alussa kansainvälisen IBO-järjestön pääjohtajaksi. Se hallinnoi IB-tutkintoa ja koulutusohjelmia 3–19-vuotiaille lapsille ja nuorille. Ohjelmien piirissä on tällä hetkellä yli 1,4 miljoonaa oppilasta ja opiskelijaa yli 5 300 koulussa 158 maassa.

Heinosen tausta on kokoomuksessa. Hän istui kansanedustajana vuoteen 2002 asti, jolloin hän siirtyi Yleen johtajaksi. Yleltä hän jatkoi ensin Jyrki Kataisen valtiosihteeriksi, ja hän jatkoi vielä pääministeri Alexander Stubbin valtiosihteerinä. Opetushallitukseen hänet nimitettiin vuonna 2016.