Jarno Mela

Vasemmistoliiton Kautto hehkuttaa Liikenne12-suunnitelmaa: Parantaa koko Suomen elinvoimaa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Juho Kautto pitää toimivaa liikenneverkostoa Suomen elinvoiman kantavana rakenteena. Hänen mukaansa liikenteellä voidaan luoda työllisyyttä ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta, ja myös tärkeät ilmasto- ja ympäristöratkaisut liittyvät olennaisesti liikenteeseen.

– Tarvitsemme hyviä yhteyksiä turvaamaan perustuslaillisen oikeuden valita oma asuinpaikka, turvaamaan elinkeinoelämää ja vahvistamaan työllisyyttä. Hyvien yhteyksien avulla pidämme koko Suomen huoltovarmana ja elinvoimaisena, vähennämme päästöjä sekä mahdollistamme entistä sujuvamman työ- ja vapaa-ajan liikenteen kaikille, ei vain harvoille, Kautto sanoo.

H’n on eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen.

Tarvitsemme hyviä yhteyksiä turvaamaan perustuslaillisen oikeuden valita oma asuinpaikka.

Kautto kuvailee Liikenne12-suunnitelmaa historialliseksi uudistukseksi. Hän piti vasemmistoliiton ryhmäpuheen lähetekeskustelussa, jossa eduskunta käsitteli valtakunnallista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa vuosille 2021–2032.

Rahoitusta nostetaan

Suunnitelmassa perusväylänpidon rahoitusta nostetaan pysyvästi. Kauton mukaan tämä hyödyttää ammattiautoilijoita, tavallisia kansalaisia ja myös ilmastoa.

ILMOITUS

– Lähdemme vihdoin ottamaan kiinni väylänpidon korjausvelkaa, mikä on vastuullista ja järkevää sekä ilmasto- että elinkeinopolitiikan kannalta, Kautto sanoo.

Kauton mukaan Liikenne12-suunnitelman uudenlainen ajattelu on tervetullutta niin ympäristön kuin veroeurojenkin kannalta. Olemassa olevan infran hyödyntäminen säästää molempia. Suunnitelmassa väylien rahoitus painottuu myös nykyistä enemmän raiteille. Kautto pitää tätä tärkeänä edistysaskeleena.

– Vähäpäästöisyytensä lisäksi raideliikenne on paitsi sosiaalisesti saavutettavaa, myös esteetöntä, hän sanoo.

Parlamentaarisesti valmisteltu

12-vuotinen liikennejärjestelmäsuunnitelma on valmisteltu kaikkien eduskuntapuolueiden yhteistyöllä. Kautto kiitteli puolueiden välistä yhteistyötä.

– Sopu suunnitelman laadinnassa antaa uskoa yhteistyökykyyn. Olemme yhdessä kyenneet rakentamaan pitkäjänteisen kokonaisuuden. Tästä kiitokset kaikille työhön osallistuneille.