Lehtikuva/Emmi Korhonen

Kun Suomi tulee saamaan satoja miljoonia euroja EU:n elpymisrahaa, eikö niistä sadoista miljoonista euroista voisi antaa jonkin verran rahaa hyvin köyhille pitkäaikaissairaille, mielenterveyden potilaille, yksinhuoltajille, takuueläkettä saaville, lapsiperheille, pitkäaikaistyöttömille ja muille hyvin köyhille ihmisille Suomessa?

Monet ihmiset – yleensä paremmassa yhteiskuntaluokassa olevat – jopa syyttävät köyhiä ihmisiä siitä, että ovat joutuneet köyhyyteen. Monesti sairastuminen saattaa olla yksi syy köyhyyteen. Suomessa elää yli 120 000 lasta köyhissä perheissä. Samoin yli 400 000 suomalaisella on ulosotossa eri poliklinikka- ja terveysmaksuja. Monille köyhille ihmisille on hankalaa asioida Kelan kanssa, joka nykyään myöntää perustoimeentulotuen. Kaikilla ei ole omaa nettiyhteyttä, ja liitteiden saaminen Kelaan voi olla hyvin hankalaa. Monet pitkäaikaissairaat koittavat saada maksusitoumuksen lääkkeitä varten Kelalta, kun ennen sen sai helposti omalta sosiaalityöntekijältä. Vuoden alussa moni köyhyydessä elävä joutuu myös hakemaan maksusitoumuksen sitä varten, että ensin pitää itse maksaa 50 euroa ennen kuin saa korvausta lääkkeistä. Monilla köyhillä ei ole sitä 50:tä euroa.

Kyllä Suomessa on paljon köyhiä ihmisiä, joita yleensä politiikan kautta tukevat vasemmistopuolueet. Jotkut ihmiset eivät edes halua keskustella köyhyydestä tai jopa kieltävät köyhyyden olemassaolon Suomessa.

Mika Lille
Helsinki