Lehtikuva/Vesa Moilanen

Taas välikysymys: ”Sote-uudistus ei vastaa niihin ongelmiin, joiden varjolla sitä tehdään”.

Oppositiopuolueet tiedottivat tänään tekevänsä hallitukselle yhteisen välikysymyksen sote-uudistuksesta, joka uhkaa opposition mukaan epäonnistua.

Mukana ovat kokoomus, Perussuomalaiset, Kristillisdemokraatit ja Liike Nyt. Edelliseen välikysymykseen hallitus vastasi viime viikolla. Se koski hallituksen puoliväliriihessä tehtyjä päätöksiä.

– Marinin hallitus tekee sote-uudistusta hätiköiden ja runnoo sitä läpi kuin itse uudistuksen tekeminen olisi tärkeämpää kuin se, millaiseen lopputulokseen hallinnon myllertäminen johtaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio toteaa asiasta lähetetyssä tiedotteessa.

”Orpo on kyllä aivan pihalla hallituksen sotemallista ja sen rahoituksesta”.

Suurin ongelma opposition mukaan on se, ettei hallituksen sote-uudistus ei vastaa keskeisiltä osin niihin ongelmiin, joiden varjolla sitä tehdään. Uudistus ei vähennä kustannuksia eikä nopeuta hoitoon pääsyä.

– Tämä huono uudistus uhkaa lisätä kustannuksia ja johtaa siihen, että pienistä kunnista lakkautetaan lähipalveluita, Tavio arvioi.

ILMOITUS

Amerikan malliin

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kritisoi voimakkaasti sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta lauantaina kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä.

Orpo arvioi hallituksen uudistuksen heikentävän hoitoon pääsyä. Lisäksi vaarana olisi se, että suomalaisten terveyserot ja sen myötä eriarvoisuus kasvavat entisestään. Hän totesi, että maakuntamallista johtuvat leikkaukset johtavat osalla alueista julkisten terveyspalveluiden alasajoon.

Orpo uskoo myös, että saadakseen säädyllisessä ajassa hoitoa, voi jatkossa joutua hankkimaan terveysvakuutuksen.

– Jo nyt lähes puolella lapsista on sairauskuluvakuutus, Orpo sanoi.

Hän vertasi hallituksen esitystä Amerikan malliin.

– Hallituksen mallissa kasvavien kaupunkien alueilla, joiden sote-palveluista leikataan, sosiaali- ja terveydenhuolto on vaarassa heikentyä niin paljon, että maksukykyiset poistuvat jonoista yksityisten terveyspalveluiden piiriin. Jonoihin jäävät pienituloiset heikentyvien sote-palveluiden piiriin. Rapistuvat julkiset palvelut ja kasvava yksityisten terveyspalvelujen kysyntä johtaa Amerikan malliin, joka kasvattaa eriarvoisuutta..

Orpo pihalla?

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tyrmäsi Orpon arviot tuoreeltaan twitterissä lauantaina.

– Orpo on kyllä aivan pihalla hallituksen sotemallista ja sen rahoituksesta, Andersson arvioi.

– Toisin kuin edellinen hallitus, tämä hallitus ei ole toteuttamassa leikkauksia soterahoitukseen uudistuksen yhteydessä. Se rahapotti mitä nyt käytetään, siirtyy hyvinvointialueille.

Andersson muistutti myös siitä, että sosiaali- ja terveyspalvelujen valtakunnallinen rahoitus kasvaa palvelutarpeen kasvun mukaan vuosittain.

Hän kummastelee sitä, että kokoomuksesta tämänkertaista sote-mallia kutsutaan Amerikan malliksi, vaikka juuri kokoomus ajoi viime hallituskaudella vahvasti yksityistämiseen perustunutta sote-mallia.

Sotesosialismia

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan hallitus sen sijaan tekee sote-sosialismia.

– Tämä ei paranna hoitoonpääsyä, koska tässä tietoisesti tehdään sote-sosialismia ja pistetään julkisen tuotannon velvoitteeseen sote-tuotantoa, Mykkänen perustelee Verkkouutisissa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ihmetteli twitterissä kokoomuksen ristiriitaisia lausuntoja.

– Kokoomuksen johdon mukaan hallitus ajaa samaan aikaan sote-uudistuksella sekä Amerikan mallia että toisaalta sosialismia, riippuen puhuuko puolueen puheenjohtaja vai eduskuntaryhmän puheenjohtaja, hän totesi.

– Ehkä totuus on jossain näiden kokoomuksen ääripäiden välissä.