Lehtikuva/Mohammed Abed

”Rauhan edellytyksenä on miehityksen ja siirtokuntien lakkauttaminen sekä apartheidin lopettaminen ja kaikkien alueen asukkaiden tasavertaiset ihmisoikeudet.”

– Onko Suomi valmis lopettamaan kaiken asekaupan Israelin kanssa ja onko Suomi valmis ottamaan käyttöön tuontikiellon laittomista siirtokunnista peräisin oleville hyödykkeille?

Näin kysyy vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä. Hän teki hallitukselle kirjallisen kysymyksen palestiinalaisiin kohdistuvasta sorrosta ja Israelin kanssa käytävästä kaupasta.

Kivelän mukaan Suomen on kannettava vastuunsa palestiinalaisiin kohdistuvan sorron ja ihmisoikeusloukkauksien lopettamiseksi.

– Käymällä asekauppaa Israelin kanssa ja tuomalla Israelin laittomista siirtokunnista tuotteita Suomi osaltaan tukee Israelin toimintaa, hän sanoo.

Kivelä huomauttaa, että ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon mukaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on ihmisoikeusperustaista. Lisäksi sekä hallitusohjelmassa että ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa linjataan, että Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin.

ILMOITUS

Miehityspolitiikka konfliktin syy

Kivelä katsoo, että nyt leimahtaneen konfliktin juurisyynä on Israelin harjoittama miehityspolitiikka: Gazan laiton saarto, kansainvälisen oikeuden vastaisten siirtokuntien rakentaminen, palestiinalaisten häätäminen kodeistaan ja palestiinalaisten järjestelmällinen sorto.

– Rauhan edellytyksenä on miehityksen ja siirtokuntien lakkauttaminen sekä apartheidin lopettaminen ja kaikkien alueen asukkaiden tasavertaiset ihmisoikeudet, Kivelä toteaa.

Human Rights Watch -järjestön hiljattain julkaistun raportin mukaan Israelin viranomaiset syyllistyvät palestiinalaisten kohdalla apartheidiin ja vainoon, jotka ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan.