Lehtikuva/Vesa Moilanen

Kehyskuriin palaaminen jo ensi vuonna olisi vaatinut tuntuvia ja kipeitä säästöjä, valtiovarainministeri sanoi eduskunnassa.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen perusteli keskiviikkona eduskunnassa sitä, miksi budjettikehys ylitetään kahtena seuraavana vuonna. Hallituksen julkisen talouden suunnitelmaa esitellyt Vanhanen sanoi, että useat menot ovat tarkentuneet aiemmin ennakoitua suuremmiksi tai niihin ei ole alunperin varauduttu riittävällä tavalla kehyksissä.

– Näitä ovat muun muassa sote-uudistuksen kertaluonteiset tietojärjestelmäinvestoinnit ja kuntien valtionosuuksien merkittävä kustannusjaon tarkistus.

Näiden lisäksi koronaelvytys heijastuu vielä lähivuosien menoihin ja EU-jäsenmaksu on koronasta johtuen ennakoitua suurempi.

Opposition vaatima kehyskuriin palaaminen jo ensi vuonna olisi vaatinut tuntuvia ja kipeitä säästöjä, Vanhanen kertoi.

– Tiedän tämän hyvin, koska itse esitin tätä pohjaksi riihessä.

ILMOITUS

Vanhasen mukaan kunnilta olisi säästetty tuntuvasti, opetuksesta olisi leikattu niin korkeakouluissa kuin ammattikouluissa ja tulevaisuusinvestointeja olisi peruttu.

Näiden sijaan hallitus päätyi korottamaan kehystasoa 900 miljoonalla vuonna 2022 ja 500 miljoonalla vuonna 2023. Sen vastapainoksi tehdään pysyvät 370 miljoonan euron leikkaukset siten, että ne tulevat voimaan jo vuonna 2023.

– Omassa pohjaehdotuksessani ei näitä pysyviä säästöjä ollut.

Erikseen Vanhanen otti kantaa turvealan tukipaketista syntyneeseen keskusteluun. Hänen mukaansa se on asetettu ”varsin ikävällä tavalla vastakkain” tiedeleikkausten kanssa.

– Näillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.