Antti Yrjönen

Globaalin pandemian keskellä vastuun kantamista on se, että tehdään kaikki voitava, jotta ihmisten terveydestä pidetään huolta, sanoi Katja Hänninen ryhmäpuheenvuorossa.

– Nyt ei saa ote livetä elvyttävästä talouspolitiikasta, kun alamme lähestyä kriisistä selviytymistä, sanoi kansanedustaja Katja Hänninen vasemmistoliiton ryhmäpuheessa julkisen talouden suunnitelmasta.

Eduskunta keskustelee jälleen tulevien vuosien talouspolitiikasta. Eilen pohjana oli kokoomuksen välikysymys, tänään hallituksen selonteko julkisen talouden suunnitelmasta. Sitä varjostaa edelleen koronaepidemia.

Koronarajoitukset ja etäkoulu ovat vaikeuttaneet lasten ja nuorten elämää monin tavoin. Mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet ja moni on menettänyt toimeentulonsa. Joka toinen nuori kuvaili nuorisoalan kattojärjestön Allianssin verkkokyselyssä päällimmäiseksi tunteeksi korona-ajalta ahdistusta, Hänninen kuvaili koronan vaikutuksia.

Hän pitikin täysin vastuuttomina ja epärealistisina kokoomuksen vaatimuksia menoleikkauksista keskellä pandemiaa.

– Olisi erittäin lyhytnäköistä ja täysin vastuutonta laatia miljardin leikkauslistat. Silti oppositio sellaista täällä vaatii. Tämä hallitus on sitoutunut välttämään 1990-luvun laman virheet, olivat paineet budjettikurista miten kovat hyvänsä.

ILMOITUS

Terveys ja työ vastuun kantamista

Hänninen totesi puheessaan, että globaalin pandemian keskellä vastuun kantamista on se, että tehdään kaikki voitava, jotta ihmisten terveydestä pidetään huolta.

Lisäksi hallitus päätti kehysriihessä toimista, joilla saadaan yli 40 000 lisätyöllistä Suomeen.

– Vastuun kantamista on se, että yrityksiä pidetään pinnalla ja varmistetaan, ettei korona pysyvästi tuhoa työpaikkoja ja vastuun kantamista on se, että kriisin jälkihoidosta pidetään huolta.

– Suomi nousee tästä kriisistä entistä vahvempana ainoastaan varmistamalla, ettei ketään jätetä jälkeen, Hänninen sanoi.

Vasemmistoliiton mukaan hyvinvointivaltio on koronakriisissä osoittanut vahvuutensa.

– Siitä meidän on pidettävä jatkossakin huolta. Siitä pidetään huolta pitämällä huolta ihmisistä täällä Suomessa. Se on parasta mitä poliitikko voi näinä aikoina tehdä, sanoi Hänninen.