Antti Yrjönen

Kaivoslain uudistamisella on silti kiire.

Kaivosyhtiö Pallagen on perunut malminetsintävarauksensa Päijänteellä, kertoo Yle. Yhtiön oli tarkoitus aloittaa malminetsintä Kalkkisten alueella.

Asiasta reilu viikko sitten kirjallisen kysymyksen tehneen kansanedustaja Pia Lohikosken mukaan Päijänteen seudun asukkaat ja kaikki Päijännetunnelin vettä juovat Helsingin seudulla huokaisevat helpotuksesta. Päätös on torjuntavoitto.

Päijännetunnelin vettä käyttää yli miljoona ihmistä. Myös Kymijoen vesistön luontoarvot olisivat olleet uhattuina, mikäli malminetsintävaraukset olisivat johtaneet kaivostoimintaan.

10.5. jättämässään kirjallisessa kysymyksessä Lohikoski peräänkuulutti Päijänteen suojelemista ja kaivoslain uudistuksen nopeuttamista.

– Vasemmistoliitto on jo vuosia ajanut kaivoslain uudistusta, joka nyt on käynnissä. Lukuisat kaivosyhtiöt suunnittelevat hankkeitaan Suomeen nykyisen kaivoslain ollessa vielä voimassa, juuri sallivan ja löyhän sääntelyn takia, Lohikoski sanoi kirjallisen kysymyksen jättäessään.

ILMOITUS

Nykyistä kaivoslakia on arvosteltu lepsusta suhtautumisesta kaivosyritysten ympäristövastuuseen. Viime vuosina on saatu lukea juuri kaivosten vesistöjen pilaamiseen liittyvistä, mittavista seurauksista.

– Vasemmisto haluaa, että kaivostoimintaa säännellään tiukemmin. Meidän on vahvistettava luontoarvojen suojelua ja paikallista päätäntävaltaa siitä, tuleeko alueelle kaivoksia. Näin on kirjattu myös hallitusohjelmaan, Lohikoski muistutti.

Päijännettä koskeva uusi uutinen on hyvä, mutta se ei poista tarvetta kaivoslain uudistamisen kiirehtimisen tarpeeseen. Lohikosken mielestä asia on pikemminkin päinvastoin.