Lehtikuva/Vesa Moilanen

Opposition vaatimus kehyksiin paluusta keskellä kriisiä on vastuutonta, sanottiin vasemmistoliiton puheenvuorossa välikysymyskeskustelussa.

Opposition vaatimus kehyksiin paluusta keskellä kriisiä on vastuutonta, sanoi kansanedustaja Paavo Arhinmäki vasemmistoliiton ryhmäpuheessa eduskunnassa jatkuvassa välikysymyskeskustelussa

– Keskellä kriisiä vastuullista talouspolitiikkaa on, että ihmisistä pidetään huolta, ja että kriisin yli päästään mahdollisimman pienin vaurioin. Tämä mahdollistaa myös talouden nopean toipumisen ja uuden kestävän kasvun, Arhinmäki korosti kriisin jälkihoitoa.

Paluu menokehyksiin ensi vuodesta lähtien olisi vaatinut miljarditason leikkauksen.

– Kun oikeisto-oppositio kutsuu hallituksen menolisäyksiä holtittomiksi, erityisesti kokoomukselta odotetaan konkreettista vaihtoehtoa. Mistä te kokoomuksessa leikkaisitte miljardi euroa?

Arhinmäki kysyi, mitä oppositio kritisoi kritisoidessaan hallituksen päätöksiä. Hän muistutti hallituksen ja eduskunnan edellyttäneen Veikkaukselta pelihaittojen vähentämistä. Vastuullisuustoimet heikentävät suoraan tulosta ja lisäksi koronan myötä Veikkauksen tuotot ovat romahtaneet.

ILMOITUS

Rahapelivaroilla on tuettu kulttuuria ja urheilua, tiedettä ja nuorisotyötä sekä monia yleishyödyllisiä sosiaali- ja terveysalan toimijoita.

– Kehys ylittyy, koska hallitus kompensoi budjettivaroista rahapelituottojen alentumista. Olisiko pitänyt jättää tekemättä?

– Olisiko kokoomus leikannut jopa 30 prosenttia urheilusta ja nuorisosta? Entä olisiko esimerkiksi indeksitarkistukset kuntien valtionosuuksiin pitänyt jättää tekemättä?

Suomi ei nouse köyhiä köyhdyttämällä

Arhinmäki muistutti taas kerran 1990-luvun laman virheistä. Hän sanoi, että Suomi ei nouse köyhiä entisestään köyhdyttämällä.

– Erityisen rankka koronavuosi on ollut jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa oleville. Mikäli koronan aiheuttamaa hoivavelkaa, ja etäopetuksen synnyttämää oppimisvajetta ei pureta päättäväisesti, tulevat ne jättämään pitkän varjon suomalaiseen yhteiskuntaan.

Lyhytnäköisten leikkausten sijaan nyt vaaditaankin malttia huolehtia hyvinvointivaltiosta ja viisautta ohjata Suomi ulos koronakriisistä.

– Lapsia ja nuoria pitää tukea palaamaan harrastusten pariin. Pahoin kärsineitä kulttuuri- ja tapahtuma-aloja pitää auttaa rajoituksia nopeasti terveysturvallisesti purkaen, mutta myös tukea antaen.

Työllisyyspolitiikkaa oikeudenmukaisesti

Arhinmäen mukaan tämä hallitus on osoittanut, että toimivaa työllisyyspolitiikkaa voi tehdä oikeudenmukaisesti.

– Työttömyysturvan leikkauksille on vaihtoehto, ja tämä vaihtoehto on tuottanut jo nyt päätösperäisesti työllisyyttä enemmän kuin edellinen hallitus sai aikaan koko kaudellaan.

Oppositio sen sijaan vaatii ”rakenteellisia uudistuksia”, ja ainoat sille kelpaavat ”rakenteelliset uudistukset ovat työttömyysturvan ja työttömien tulevien eläkkeiden raju leikkaaminen.

– Kokoomus väittää olevansa huolissaan julkisesta taloudesta ja samaan aikaan vaatii miljardiluokan veronkevennyksiä hyvätuloisille, ”työllisyystoimena”. Yhden työpaikan hintalapuksi tulisi 170 000 euroa. Raha on kokoomukselle halpaa, kun se ohjataan suurituloisille.