Lehtikuva/Mikko Stig

Suomen avautuminen ei nyt tapahdu loogisella eikä oikeudenmukaisella tavalla, ministeri toistaa saman, jonka vasemmistoliiton kansanedustajat totesivat viikko sitten.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon on odotettu viikkoja ottavan kantaa myös oman vastuualueensa asioihin ja etenkin kulttuuri- ja tapahtuma-alan ahdinkoon. Tiistaina se tuli. Saarikko kirjoittaa Twitterissä olevansa samaa mieltä niiden kanssa, joiden mukaan Suomen avautuminen ei nyt tapahdu loogisella eikä oikeudenmukaisella tavalla.

Muusikon esitystä tai jalkapallo-ottelua ei saa katsoa edes maskin kanssa ja turvaväleillä. Monet muut kokoontumiset ovat sallittuja.

”Tällä hetkellä tilanne on kulttuurin ja urheilun toimijoiden sekä koko tapahtuma-alan kannalta sekava. Haluan, että tilanne käsitellään hallituksen neuvotteluissa perinpohjaisesti. Alan ahdinko on otettava tosissaan”, Saarikko kirjoittaa.

Kiireet ovat olleet hitaita, sillä ehdotus tapahtuma, kulttuuri ja liikunta-alan “exit-suunnitelmaksi” valmistui lähes kaksi kuukautta sitten 22.3. Sen oli määrä luoda uskoa tulevaan festivaalikesään, josta suuri osa on nyt peruutettu.

Tällä hetkellä kritiikin kärki kohdistuu Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (avi), joka pitää Helsingin ja Uudenmaan kuuden hengen kokoontumisrajoituksen voimassa toukokuun loppuun asti. Tämä tarkoittaa, että elokuvasalit ja teatterit pysyvät edelleen kiinni eikä kulttuuritapahtumia voi järjestää.

ILMOITUS

Avit tekevät kulttuuri- ja tapahtuma-alaa koskevat päätökset tartuntatautilain perusteella, mutta päätösten taustalla on vaikuttanut voimakkaasti sosiaali- ja terveysministeriön ohjaus.

Vasemmistoliiton kansanedustajat vaativat viime viikolla ministeriöltä selkeitä ohjeita aveille siitä, miten turvallisten kulttuuritapahtumien järjestäminen mahdollistetaan.

Kansanedustajat Veronika Honkasalo ja Pia Lohikoski sanoivat eri pykälistä ja eri päätöksentekijöiltä tulevien määräysten johtavan epäloogiseen ja epäreiluun tilanteeseen, kun elokuva- ja muut teatterit kuuluvat edelleen huomattavasti kovempien rajoitusten piiriin kuin vaikkapa ravintolat.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vaati myös liikunnan avaamista koronaturvallisesti.

Saarikko kertoo tänään kulttuurista ja urheilusta vastaavana ministerinä pyrkineensä siihen, että tapahtuma-alaa pidettäisiin Suomessa auki ja avattaisiin tautitilanteen mahdollistamissa rajoissa.