Lehtikuva/Mahmud Hams

Mediatoimijat vaativat selvitystä Israelin lauantaisesta iskusta medioiden käyttämään tornitaloon.

Israel teki jälleen yöllä laajoja ilmaiskuja palestiinalaisten asuttamalle Gazan kaistalle. Israelin asevoimat kertoi varhain maanantaina, että sen hävittäjät olivat parhaillaan iskemässä terrorikohteisiin Gazassa.

Asevoimien mukaan iskut kohdistettiin Gazaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin tunneliverkostoon sekä yhdeksään järjestön komentajan kotiin, kertoo Times of Israel.

Arviot iskujen määrästä vaihtelevat eri lähteissä kymmenistä yli sataan. Paikan päällä olevien toimittajien mukaan iskuja tehtiin yli 50, palestiinalaislähteiden mukaan yli 100.

Palestiinalaislähteiden mukaan pommitus oli erityisen rajua, kertoo Times of Israel. Eri mediat kertovat, että iskut olivat rajumpia, laajemmalla alueella ja kestivät pidempään kuin tappavat iskut sunnuntaina.

Uutistoimisto AFP kertoo, että kymmeniä iskuja tehtiin tiheästi asutulle alueelle muutamien minuuttien ajan. Times of Israel kertoo, että ilmaiskut olisivat osuneet myös gazalaiseen kotiin.

ILMOITUS

Paikallisten viranomaisten mukaan iskut vahingoittivat satoja rakennuksia ja aiheuttivat laajoja sähkökatkoja, AFP kertoo.

Mahdollisista kuolonuhreista ei ole vielä tietoa. Sunnuntaina Israelin tekemissä ilmaiskuissa kuoli ainakin 42 ihmistä, mikä on suurin päivittäinen määrä viikon aikana.

Kansainvälisten medioiden mukaan raketteja on ammuttu Israelin puolelle Gazasta yön aikana.

Israel ja Hamas ovat tehneet iskuja nyt jo viikon ajan jälleen viime aikoina kärjistyneessä konfliktissa. Tilanteen kärjistymisen taustalla on muun muassa Israelin päätös häätää palestiinalaisperheitä kodeistaan Itä-Jerusalemissa.

Taisteluissa on kuollut lähes 200 palestiinalaista Gazassa sekä kymmenen israelilaista.

Toimittajat ilman rajoja epäilee sotarikosta

Toimittajat ilman rajoja -järjestö on pyytänyt Kansainvälistä rikostuomioistuinta (ICC) selvittämään, voidaanko Israelin lauantaina tekemää ilmaiskua medioiden käyttämään taloon pitää sotarikoksena. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Järjestön mukaan tahallinen tiedotusvälineisiin kohdistunut isku on sotarikos.

Israelin hävittäjät tuhosivat Gazassa tornitalon, jossa sijaitsi muun muassa qatarilaisen al-Jazeera-televisiokanavan sekä yhdysvaltalaisen uutistoimisto AP:n tiloja. Iskusta varoitettiin ennalta. Israelin mukaan toimistotalossa oli Hamasin tiedustelutoimisto.

Uutistoimisto AP

Al-Jazeera on puolestaan syyttänyt Israelia median hiljentämisestä.

ICC päätti aiemmin tänä vuonna, että sillä on toimivalta tutkia mahdollisia Israelin tekemiä rikoksia palestiinalaisalueilla. Tämä mahdollistaa sen, että oikeusistuimen syyttäjä voi avata tarvittaessa tutkinnan näillä alueilla tapahtuneiksi epäillyistä sotarikoksista.