Auto- ja kuljetusalan työntekijöiden AKT:n pitkäaikainen sihteeri Leo Roppola kuoli 20.4.2021 Helsingissä. Hän oli syntynyt Pietarsaaressa 4.3.1934.

Roppola aloitti työuransa jo nuorena Schaumanin sahalla. Armeijan jälkeen hän aloitti ahtaajan työt Pietarsaaren satamassa. Hän ajoi välillä usean vuoden ajan rekkaa mm. talvisin sataman ollessa jäätilanteen vuoksi suljettuna.

Ahtaajien pääluottamusmieheksi hänet valittiin vuonna 1967. Helsinkiin AKT:n toimistoon satama-alan toimitsijaksi hän siirtyi vuoden 1975 alussa.

Vuonna 1978 AKT:llä oli käänteentekevä liittokokous, jossa Risto Kuisma valittiin puheenjohtajaksi, Kauko Lehikoinen 1. sihteeriksi ja Timo Roppola 2. sihteeriksi. Tämän kolmikon aikana AKT nousi yhdeksi Suomen johtavimmista ammattiliitoista.

Roppolan tehtävänä oli hoitaa satama-alan sopimukset ja sen hän suveerenisesti hoitikin. Satamien palkkataso oli selvästi parempi kuin muilla sektoreilla, koska satamilla oli ratkaiseva merkitys metsäteollisuudelle.

Roppola ajoi voimakkaasti satamien työsuhteiden vakinaistamista, joka toteutuikin. Ala teknistyi voimakkaasti ja niinpä alan koulutus saatiin käynnistettyä.

Roppola politiikkana oli pitää hyvät välit työnantajiin, mutta tarvittaessa pysyä tinkimättömänä ahtaajien edunvalvojana aina lakkoihin asti.

Roppola kuului vankasti kansandemokraattien enemmistöryhmään. Hän kannatti vasemmistoyhteistyötä ja olisi esimerkiksi halunnut vuoden 1994 presidentinvaaleihin vasemmiston yhteisen ehdokkaan.

Roppolan siirtyessä eläkkeelle vuonna 1994 Risto Kuisma totesi, että Leo oli maltillinen ja rauhallinen ay-johtaja. ”Joskus olin itse radikaalimmalla linjalla kuin kommunisti Roppola.”

Roppola oli kansainvälisen kuljetustyöväen liiton ITF:n satamajaoston jäsen ja pohjoismaisen kuljetusfederaation KAF:n hallituksen jäsen.

Työmarkkinatoimittajana opin tuntemaan Roppolan ystävällisenä, vahvana persoonana,jolla satamajätkien asia oli sydämellään.

Hän seurasi eläkkeelläkin aktiivisesti yhteiskuntapolitiikkaa ja ay-toimintaa viimeisiin päiviinsä asti.

Leo Roppolaa jäivät kaipaamaan vaimo Anja ja pojat perheineen.

Risto Korhonen
Kirjoittaja on Kansan Uutisten pitkäaikainen työmarkkinatoimittaja