Lehtikuva/Jussi Nukari

Eduskunta äänestää elpymispaketista ensi viikolla.

Hallituspuolueet päättivät keskiviikkoiltana perussuomalaisten pyörittämän shown eduskunnassa. Eduskunta keskusteli keskiviikkona toista päivää EU:n elpymispaketista. Syynä oli se, että täysistunto piti keskeyttää keskiviikkoaamuna kello 4.24.

Täysistunto jatkui iltapäivällä kello 14, jolloin jatkui myös perussuomalaisten puheralli. Lopulta hallituspuolueet keksivät ratkaisun ongelmaan ja esittivät asian pöytäämistä, mikä tarkoittaa sen siirtämistä toiseen täysistuntoon.

Kun täysistunto keskeytettiin keskiviikkoaamuna, oli pelkona, että perussuomalaiset pöytäisi asian ja siirtäisi käsittelyn jatkumisen syksyyn. Eduskunnan kirjoittamattomien sääntöjen mukaan itselle epämieluisia asioita ei pöydätä, mutta kyse on vain kirjaamattomassa säännöstä.

”Perussuomalaiset osoittivat, ettei heitä kiinnosta työ ja työläiset”

Pöytäämisen ansiosta elpymispaketin käsittely jatkui vielä keskiviikkoiltana, jolloin alkoi seuraava täysistunto. Perussuomalaiset esitti siirtämistä ensi viikkoon, mutta heidän esityksensä hävisi pääministeripuolue SDP:n esitykselle.

– Kysymys on isosta ja vakavasta asiasta, siitä toipuuko Euroopan talous. Perussuomalaiset pelasivat ja pelleilevät vakavalla asialla, mutta uho päättyi mahalaskuun, paalutti vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki KU:lle.

ILMOITUS

Arhinmäki tiivisti tiistaina eduskuntadebatissa, että elpymispaketin ja sen myötä EU:n seitsemän vuoden budjetin kaatuminen ajaisivat Euroopan syvään taantumaan.

– Perussuomalaiset osoittivat, ettei heitä kiinnosta työ ja työläiset. Vain selkä näkyy, kun näistä asioista päätetään, Arhinmäki totesi keskiviikkoiltana KU:lle.

Äänestys ensi viikolla

Eduskunta äänestää elpymispaketista ensi viikolla. Perustuslakivaliokunnan lausunnon perusteella hyväksyminen edellyttää kahden kolmasosan enemmistön eli hallituspuolueet tarvitsevat oppositiosta tukea hyväksymiselle.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä käänsi lopulta takkinsa, kun Elinkeinoelämän keskusliitostakin vedottiin eduskuntaa hyväksymään paketti. Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen julistivat ensin, että ryhmä äänestää yhtenäisesti tyhjää.

Pian useampi kokoomuksen kansanedustaja kuitenkin sanoi äänestävänsä pakettia vastaan. Lopulta Orpo ja Mykkänen linjasivat, että kansanedustajat äänestävät oman tahtonsa mukaan.

Lue lisää: Kommentti: Perussuomalaiset tietävät itsekin sumuttavansa, komissaarit eivät päätä elvytyspaketeista

11 kysymystä EU:sta Eurooppa-tutkija Timo Miettiselle – Yksi elvytyspaketin olennainen asia on lähes täysin hukassa keskustelussa, hän sanoo