Lehtikuva/Emmi Korhonen

Puolueessa on verrattu tätä viikkoa talvisotaan.

Puhemylly pyörii eduskunnassa. Sitä pyörittävät perussuomalaiset, joista osa on jo tänäänkin käynyt kaksi kertaa puhujapöntössä haukkumassa EU:n elvytyspaketin. Esimerkiksi Sebastian Tynkkynen puhui eilen ja viime yönä aiheesta viisi kertaa ja tänäänkin jo kerran kello 17.30 mennessä.

Käynnissä on jarrutuskeskustelu, joka muistuttaa marraskuussa 1994 käytyä vastaavaa. Silloin pelissä oli Suomen EU-jäsenyys ja jarruttajilla selvä maali: päätöksen siirtäminen Ruotsin kansanäänestyksen jälkeiseen aikaan. Itsenäisyyttä muka puolustettiin sitomalla Suomen ratkaisu toisen maan päätöksentekoon.

Perussuomalaisilla ei ole samanlaista välietappia. STT:n tänään julkaiseman uutisen mukaan viime yönä tavoite oli ehkä äänestyksen siirtäminen syksyyn.

Perussuomalaisten kestoväite keskustelussa on, että elpymispaketti on uusien pakettien alku, koska komissaarit ovat sellaista väläytelleet. Niin ovat. Perussuomalaisissakin tiedetään aivan hyvin, että tätä ja mahdollisia tulevia ratkaisuja eivät päätä komissaarit. EU ei ole mikään Neuvostoliitto. Ratkaisut tehdään 27 valtion yksimielisyyttä vaativalla päätöksellä. Niin nyt puheena olevakin.

Jarrutuskeskustelu on symboliikkaa, jossa lähitavoite liittyy kuntavaaleihin ja kauempi kahden vuoden kuluttua olevaan aikaan, jolloin käydään jo hallitusneuvotteluja tai ainakin niiden tunnusteluja. Perussuomalaiset esittää kyseessä olevan Suomen itsenäisyyden puolustaminen. Puoluetoimitsija Matti Putkonen vertasi maanantaina tätä viikkoa talvisotaan.

Sirkus Perussuomalaiset käy sellaisilla kierroksilla, ettei voi välttyä ajatukselta, että sen takana on muutakin. Kun pokkana valehdellaan, syytetään muita epäisänmaallisiksi ja poltetaan sillat kaikkiin suuntiin, voi hallituskumppaneita ja siihen liittyvää vastuuta olla vaikea ja mahdotontakin löytää, vaikka vaalimenestystä tulisikin.

Ehkä tämäkin on yksi syy käynnissä olevaan farssiin.