Lehtikuva/Emmi Korhonen

Puhemies Vehviläinen kysyi Eerolalta, voisiko jatkaa istunnon johtamista, vaikka Eerolan vuoro oli alkamassa. Pian tämän jälkeen Vehviläinen keskeytti asian käsittelyn.

Eduskunnassa syntyi aamuyöllä EU-elpymispakettikeskustelun venyessä tilanne, jossa päätöstä olisi mahdollisesti voitu lykätä syksyyn asti, ellei puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) olisi ”kokeneena kehäkettuna” puuttunut tilanteeseen, kertoo perussuomalaisiin kuuluva varapuhemies Juho Eerola STT:lle.

Vehviläinen määräsi istunnossa tauon aamuneljän aikoihin. Eerola kertoo, että sen aikana hän ja Vehviläinen keskustelivat siitä, voisiko Vehviläinen jatkaa istunnon johtamista, vaikka Eerolan vuoro oli alkamassa. Eerolan mukaan hänellä ei ollut mitään sitä vastaan, ja pian tauon päätyttyä Vehviläinen keskeytti elpymispakettikeskustelun.

Vehviläinen kertoi aamulla Twitterissä keskeyttäneensä asian käsittelyn, koska halusi välttää mahdollisen pöydälle panoa koskevan äänestyksen aamuyöllä.

– Siinä olisi aamuyön tunteina saattanut olla sellainen tilanne, että tätä tukipakettia vastustavilla henkilöillä olisi ollut tilapäinen enemmistö eduskunnassa. Ja jos olisi käynyt niin, että olisi esitetty asian pöytäämistä, se olisi saattanut mennä jopa syksyyn saakka ja tämän asian käsittely olisi keskeytynyt, Eerola sanoo.

– Ymmärrän hyvin, että puhemies Vehviläiselle heräsi siinä kohtaa huoli, että perussuomalaiset olisivat käyttäneet omaa puhemiestään siinä tilanteessa niin, että tällaisen pöytäämisäänestyksen sallittaisiin tapahtua niin nopeasti, että muut eivät kenties pallolle ehdi, hän lisää.

ILMOITUS

Eerola korostaa, että hän ja Vehviläinen sopivat vuoromuutoksesta täydessä yhteisymmärryksessä.

– Sanoin, että teet, mitä sinun pitää tehdä. Meillä ei ole mitään vihaa tässä.

”Olin tietyllä tapaa varautunut siihen”

Olisitteko sitten istuntoa johtaessanne sallinut tällaisen nopean äänestyksen?

– Minun olisi ollut vaikea olla käyttämättä sellaista tilannetta hyväkseni, että olisin saanut estettyä tuon tukipaketin toteutumisen. Jos salissa olisi ollut selkeä enemmistö perussuomalaisia ja kristillisdemokraatteja ja tällainen pöydällepanoesitys olisi tullut, olisin todennäköisesti hyvin nopeasti onnistunut sen mahdollisesti pöytäämään, Eerola sanoo.

Tällaisen varalta salissa oli koko ajan myös hallituspuolueiden ja pakettia kannattavien puolueiden edustajia, Eerola kertoo. Hän kuitenkin sanoo, ettei hänellä ole tietoa siitä, oliko perussuomalaisilla suunnitteilla tällainen esitys.

– Täysin pesen käteni siitä, mutta olin tietyllä tapaa varautunut siihen, että sellainen saattaa tulla, kuten pyrin varautumaan kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin täysistunnon aikana. Olin etukäteen selvittänyt, miten pitää toimia, jos tällainen esitys tulee.

STT ei toistaiseksi ole tavoittanut puhemies Vehviläistä asiasta.