Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kapitalistinen talousjärjestelmä on runnonut ihmiskuntaa erityisen kovaa tällä vuosisadalla.

Järjellistä keskustelua kapitalismin lieveilmiöistä tai jopa sen korvaamisesta ei käydä, ainakaan suuressa mittakaavassa. Vapaan kilpailun nimissä hyväksymme mittaamattomat tuloerot, luonnon jatkuvan saastumisen kulutusjuhlan alttarilla, pandemiat. Lista on loputon. Nyt kun järjestelmä yskii pahemman kerran, ei valitettavasti vieläkään ole lähdetty kritisoimaan nykyjärjestelmää. Koko pandemian ajan on vain keskitytty korjaamaan ja elvyttämään sitä. Suurta huolta aiheuttaa korkeintaan se, saavatko ravintolat olla auki, milloin päästään matkustamaan ja miten pystytään pitämään rokote-business suurten amerikkalaisten ja brittiläisten pääomajättien hallussa.

Nyt olisi aika oikeasti ruotia ja paljastaa kapitalismin rikoksia ja tarjota vaihtoehtoa. Ongelma lienee, että kaikki media on käytännössä suurpääoman hallussa ja vaihtoehtoista keskustelua ei pääse syntymään.

Lentoliikenteen merkittävällä rajoittamisella päästäisiin turhan matkustamisen ongelmasta, ja osin sitä kautta myös pandemioiden eteneminen hidastuisi merkittävästi. Ympäristö kuormittuisi vähemmän.

Tulevaisuuden talous tulisi kapitalismin jälkeen korvata sosialismilla, ja suunnitelmatalouden työkaluksi jatkuvasti kehittyvä tekoäly olisi varteenotettava työkalu kohti kehittyneempää ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa rakennettaessa.

Löytyykö Suomesta tai edes Euroopasta tarpeeksi karismaattisia puhujia, jotka saisivat viestin markkinavoimien mediamuurin läpi?

Samuli Heinonen
Ylivieska