Lehtikuva/Gil Cohen-Magen

Israel on jo kolmatta vuotta elänyt poliittista poikkeustilaa ilman vakaalle pohjalle rakentuvaa hallitusta, eivätkä maaliskuun parlamenttivaalit näytä selkiyttävän oloja. Enemmistö israelilaisista arvioi uusien vaalien olevan edessä loppukesästä.

Oppositiojohtaja Jair Lapid sai myöhään keskiviikkoiltana presidentti Reuven Rivliniltä tehtäväkseen muodostaa Israeliin uusi hallitus. Hänellä on nyt neljä viikkoa aikaa saada hallitus kasaan.

Ensimmäisenä hallituksen kokoamista yrittänyt Likudin johtaja, pääministeri Benjamin Netanjahu ilmoitti tiistaina kolme minuuttia ennen keskiyötä presidentti Rivlinille epäonnistuneensa. Liberaali israelilaislehti Haaretz kysyikin, onko Netanjahun aikakausi ohi, mutta vastasi itse, että ei aivan vielä.

Lapid yrittää rakentaa hallituksen puolueista, joita yhdistää tavoite vapauttaa Israel Netanjahun otteesta. Muissa asioissa, kuten sosiaali- ja talouspolitiikassa tai kulttuurikysymyksissä, ne ovat osin kaukana toisistaan.

Molemmat vasemmistopuolueet, työväenpuolue ja Meretz, ja tietysti Lapidin oma puolue Yesh Atid ovat hänen takanaan. Niin ikään keskustalainen sininen ja valkoinen -liittouma samoin kuin oikeistolaiset puolueet Yisrael Beiteinu ja Sa’ar kannattavat Lapidia pääministeriksi. Lisäksi häntä tukee kaksi yhdistyneen arabilistan puoluetta, Hadash ja Ta’al, kun taas kolmas, Balad, torjuu hänet.

Ei vielä knessetin enemmistöä

Jair Lapidin takana olevilla puolueilla on yhteensä 56 edustajaa 120-paikkaisessa knessetissä. Enemmistöön tarvitaan siis 61 edustajaa.

ILMOITUS

Ratkaisijan asemassa on Naftali Bennett, jonka johtamalla nationalistisella Yamina-puolueella on seitsemän parlamenttiedustajaa. Bennett haluaisi mieluiten itse päästä pääministeriksi, mutta Jerusalem Postin mukaan arabipuolueet asettuvat poikkiteloin.

Lapid sanoi keskiviikkoiltana pyrkivänsä parin viikon sisällä kokoamaan hallituksen. Hän on ehdottanut Bennetille vuorottelua pääministerin tehtävässä.

Ikuinen peluri Netanjahu tekee varmasti kaikkensa kariuttaakseen Lapidin hankkeen. Tulilinjalla ovat erityisesti Bennett ja hänen parlamenttiryhmänsä, jota Netanjahu yrittää hajottaa. Yhden edustajan osalta hän näyttää jo onnistuvan.

Bennett toimi aikaisemmin Netanjahun hallituksen puolustusministerinä, mutta sai Netanjahusta tarpeekseen, erosi Likudista ja perusti uuden puolueen.

Netanjahu Israelin poliittisena ongelmana

Yksi Netanjahun avustajista myönsi Jerusalem Postin toimittajalle, että Netanjahun yritys muodostaa hallitus oli jo alunperin toivoton. Likudilla, uskontopuolueilla ja äärioikeistolla on yhteensä vain 52 paikkaa. Edes Yaminan saaminen mukaan ei olisi riittänyt enemmistöön.

Netanjahu kävikin neuvotteluja konservatiivisen islamistipuolueen Ra’amin tuesta puolueen johtajan Mansour Abbasin kanssa. Äärioikeiston nokkamies Bezalel Smotrich ilmoitti kuitenkin vetävänsä tukensa Netanjahulta, jos tämä tekee yhteistyötä islamistien kanssa.

Maaliskuun parlamenttivaalit olivat neljännet kahden vuoden sisällä. Kaikki ovat päätyneet poliittiseen pattitilanteeseen. Edellisten vaalien jälkeen muodostettu Benjamin Netanjahun ja Benny Gantzin hallitus oli rampa jo syntyessään. Yleisesti arvioitiin, että Netanjahu hajottaa sen sopivan tilaisuuden tullen, kuten tapahtuikin.

Netanjahu pyrkii roikkumaan vallassa erityisesti meneillään olevan oikeudenkäynnin vuoksi. Häntä syytetään korruptiosta ja vallan väärinkäytöstä. Vallassa pysymistä palveli myös Likudin ja sen satelliittien esitys presidentti Rivlinille antaa hallituksen muodostaminen knessetin tehtäväksi. Se olisi mitä varmimmin johtanut uusiin vaaleihin ja antanut Netanjahulle lisää aikaa.

Knessetissä on oikeistolaisilla ja keskustaoikeistolaisilla puolueilla selvä enemmistö, jonka varaan ne voisivat muodostaa hallituksen. Kantona kaskessa on kuitenkin Benjamin Netanjahu, josta osa oikeistosta tahtoo päästä eroon.