Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kokoomus loikkasi kuntavaalikyselyn ykköseksi, vasemmistoliitto jököttää paikoillaan.

Kokoomus voi yltää edellisten kuntavaalien kannatukseensa, perussuomalaisten kannatus on yli kaksinkertaistumassa ja keskustan romahtamassa. Siinä päällimmäiset havainnot Ylen tänään julkistamasta mielipidemittauksesta , joka koskee nimenomaan kuntavaaleja.

Keskusta järjesti hallituksen kehysriihessä yhdeksän päivää kestäneen yrityksen nostaa profiiliaan. Ylen mittauksen tietojen kerääminen päättyi toissa päivänä 4.5. joten se oli vastaajien tiedossa. Kyselyn perusteella näytös ei toiminut, vaan keskustan kannatus aleni edellisestä Ylen kyselystä 0,8 prosenttiyksikköä ja on nyt 11,7 prosenttia.

Viime kuntavaaleissa keskusta oli kolmanneksi suurin 17,5 prosentin kannatuksella. Nyt tulossa on valtava romahdus. Puoluetta eivät ole auttaneet hallituskriisit eikä puheenjohtajan vaihdos. Juuri nyt keskustan mainetta tahraa asetelma, jossa se taisteli turpeen puolesta, mutta leikkaa tutkimusrahoja.

Puheenjohtaja Annika Saarikko on tiede- ja kulttuuriministeri. Varsinkin kulttuuriministerinä hän on ollut täysin näkymätön.

Laiha lohtu keskustalle on, että vihreiden kannatus laski vielä enemmän ja on nyt 10,6 prosenttia.

ILMOITUS

Ajallisesti ei ole kovinkaan kaukana se, kun vihreistä puhuttiin jopa tulevana pääministeripuolueena. Ville Niinistö hilasi puheenjohtajakaudellaan vihreiden kannatuksen 15 prosenttiin ja hänen seuraajansa Touko Aalto parhaimmillaan lähes 18 prosenttiin, kunnes suunta kääntyi erilaisiin kohuihin.

Viime kuntavaaleissa vihreiden kannatus oli 12,5 prosenttia. Nykyisessä hallituksessa vihreiden ministerit ovat olleet näkymättömiä. Niinistöllä on edelleen europarlamentin jäsenenä korkeampi profiili kuin nykyisellä puheenjohtajalla Maria Ohisalolla. Sisäministerin salkku ei ole omimmillaan vihreille.

Vasemmistoliittoa uhkaa tappio

Vasemmistoliiton kannatus oli uudessa mittauksessa tasan kahdeksan prosenttia, missä oli 0,2 prosentin parannus edelliseen kyselyyn verrattuna. Viime vaaleissa tulos oli 8,8, joten pieni tappio puoluetta uhkaa.

Tutkimuksen kärkeen on noussut kokoomus, joka 20,2 prosentilla olisi lähes viime kuntavaalien 20,7 prosentin tasolla. Kokoomusta on syytetty perussuomalaisten peesailusta ja sen rivit ovat sekaisin EU:n elvytyspaketin kanssa. Silti kokoomus nosti reippaasti valtakunnallista kannatustaan, ja eilen julkaistussa mielipidemittauksessa se oli noussut kärkeen myös Helsingissä.

Kuntavaalien kakkossijasta taistelevat tasatahtiin perussuomalaiset ja SDP. Kummankin kannatus on hieman yli 18 prosenttia.

Näillä lukemilla SDP odottaisi vaalitappio. Puheenjohtaja Sanna Marinin vuosi sitten tuoma noste on sulanut.

Perussuomalaisten kannatus on noussut liki kymmenen prosenttiyksikköä. Neljä vuotta sitten perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kannatus oli tasan samoissa lukemissa.