Lehtikuva/Emmi Korhonen

Eduskunta äänestää elpymispaketista ensi keskiviikkona.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mukaan EU:n elpymispakettiin osallistuminen on Suomen edun mukaista. Valiokunta esittää, että eduskunta hyväksyy EU:n omien varojen järjestelmästä vuonna 2020 annetun neuvoston päätöksen.

Valtiovarainvaliokunnan mietintö EU:n elpymispaketista valmistui keskiviikkona.

Valiokunnan äänestyksessä 12 hallituspuolueiden edustajaa äänestivät hallituksen esityksen hyväksymisen puolesta ja viisi perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien edustajaa sitä vastaan. Kolme kokoomuksen edustajaa äänesti tyhjää.

Valiokunta esittää eduskunnalle kahdeksaa lausumaa. Ensimmäisessä lausumassaan valiokunta esittää eduskunnan edellyttävän, että elpymisväline pidetään poikkeuksellisena ja kertaluonteisena ratkaisuna, että järjestely ei toimi ennakkotapauksena eikä Suomi hyväksy vastaavan järjestelyn toistamista tai muuttamista pysyväisluonteiseksi.

Myös kokoomuksen edustajat kannattivat esitettyjä lausumia.

ILMOITUS

Mietintöön sisältyy myös kaksi vastalausetta perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien toimesta.

– Kun muut maailman valtiot koronan jälkeen lähtevät vahvasti elvyttämään, varsinkin Yhdysvallat ja Kiina, niin EU ei voi jättää sitä väliin eikä myöskään Suomi. Eli kyllä tällainen elvytyspaketti täytyy näillä tarkoilla reunaehdoilla hyväksyä, sanoi valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Arto Pirttilahti (kesk.) valiokunnan tiedotustilaisuudessa.

Kokoomuksen kanta voi muuttua?

Eduskunnan on määrä äänestää elpymispaketista ensi keskiviikkona. Ensi tiistaina eduskunnan täysistunnossa keskustellaan asiasta.

Perustuslakivaliokunta linjasi viime viikolla, että elpymispaketti vaatii kahden kolmasosan enemmistön eduskunnan äänestyksessä. Hallitus tarvitsee siten tukea oppositiolta saavuttaakseen vaaditun enemmistön. Oppositiopuolue kokoomus ilmoitti viime viikolla äänestävänsä asiassa tyhjää. Muutamat kokoomuksen kansanedustajat ovat kuitenkin jo kertoneet aikovansa poiketa ryhmän enemmistön päätöksestä.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen Elina Valtonen kertoi tiistaina Ylelle, että kokoomuksen ryhmän kanta EU-elpymispakettiin voi vielä vaihtua.

Valtosen mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmä päättää lopullisen kantansa elpymispakettiin valtiovarainvaliokunnan mietinnön perusteella.

Valtiovarainvaliokunnan kokoomuslaiset jäsenet eivät osallistuneet valiokunnan tiedotustilaisuuteen keskiviikkona.