Lehtikuva/Emmi Korhonen

Kokoomuksen välikysymyksessä syytetään hallitusta velkakokeilusta ja tekemättömyydestä, jotka uhkaavat suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa.

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt jättävät välikysymyksen hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta sekä ”puoliväliriihen tekemättömistä päätöksistä”. Ryhmät esittelivät välikysymyksen keskiviikkona aamupäivällä.

Suurin oppositioryhmä perussuomalaiset ei ole mukana välikysymyksessä, mutta se esittää oman epäluottamuslauseensa ”punavihreälle hallitukselle”.

Perussuomalaiset ilmoittivat yhtyvänsä suurelta osin välikysymyksessä esitettyyn kritiikkiin mutta puolue on niin monissa asioissa eri linjoilla kokoomuksen kanssa, että se ei lähde välikysymykseen mukaan.

Välikysymyksen tehneiden ryhmien mukaan hallituksen kyvyttömyys tehdä päätöksiä julkisen talouden vakauttamiseksi ja työllisyysasteen nostamiseksi uhkaa hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden rahoitusta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo syytti hallitusta velkakokeilusta ja tekemättömyydestä, jotka uhkaavat suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa.

ILMOITUS

– Ilman kestävää julkista taloutta meillä ei ole maailman parasta peruskoulua, toimivia terveyspalveluita, sujuvaa joukkoliikennettä ja muita yhteiskunnan palveluita. Suomen taloudenpitoon tarvitaan täysi suunnanmuutos, jonka tekemiseen tällä hallituksella ei ole halua tai kykyä.

Oppositioryhmien mukaan hallitus petti lupauksensa sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta lykkäämällä vaikeita mutta välttämättömiä päätöksiä puoliväliriihessä.

Välikysymyksen tekijät vaativat menokehyksiin palaamista sekä uudistuksia työllisyysasteen nostamiseksi ja velkaantumisen pysäyttämiseksi. Konkreettisiksi keinoiksi oppositio tarjoaa muun muassa ansiosidonnaisen porrastamista, työperäistä maahanmuuttoa sekä työmarkkinoiden joustavuuden lisäämistä muun muassa paikallista sopimista laajentamalla.