Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Seuraavasta sopimuskierroksesta voi odottaa myrskyisää.

Työnantajien pyrkimykset murentaa työehtosopimusten yleissitovuus ja koko nykyinen neuvottelujärjestelmä saivat odotetun kovan tuomion ay-liikkeeltä vappuna.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta syytti työnantajien olevan irtautumassa sopimisesta ja haluavan sanella työelämän pelisäännöt puhtaasti omista lähtökohdistaan. Hän varoitti, että työnantajat voivat joutua maksamaan kovan hinnan pyrkimyksestään työntää palkansaajaliike sivuun ja kasvattaa omaa saneluvaltaansa työpaikoilla.

– Suomi tarvitsee vakautta, mutta se ei synny työntämällä ay-liike syrjään ja vaientamalla palkansaajien ääni.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola totesi vastakkainasettelun ajan olevan täällä taas. Hänen mukaansa syy on työnantajaliitoissa, joissa ”soi uusi sävel”.

– Työnantajapuolen toimintaa viime vuosina voi toki kiittää johdonmukaiseksi. Sen perimmäinen tarkoitus on romuttaa suomalainen neuvottelu- ja sopimusjärjestelmä, luopua yleissitovuudesta ja vahvistaa työnantajien direktio-oikeutta – siis lisätä isäntävaltaa. Puheet ovat kauniita, mutta olemme aikamatkalla työelämän menneisyyteen.

ILMOITUS

Palola ennusti, että tämä ei jää tähän. Hän odottaa mielenkiinnolla, ketkä seuraavat Metsäteollisuuden ja Teknologiateollisuuden perässä.

– Näihin aikoihin asti ay-liike yhdessä työnantajapuolen kanssa on sopinut työn hinnasta ja muista työn ehdoista, jotka ovat lisänneet vakautta ja ennustettavuutta yhteiskuntaan ja työmarkkinoille. Ihmettelen, miksi tästä hyvästä tavasta toimia halutaan nyt eroon.

Laajempien ratkaisujen perään huudetaan vielä

SAK:n Elorannan mukaan pandemiaa seuraavassa jälleenrakennuksessa Suomi tarvitsee paitsi vakautta myös yhteistyötä ja päätöksiä, jotka koetaan oikeudenmukaisiksi.

– Olemme talouden nousukauden kynnyksellä eikä sitä pitäisi tärvätä työmarkkinoilla tai politiikassa lyhytnäköisillä irtiotoilla, joilla saadaan näkyvyyttä, mutta ei kestäviä tuloksia.

STTK:n Palola kehotti työnantajia pohtimaan, miten heidän haaveilemansa täysin hajautettu sopimusjärjestelmä toimii seuraavan yhteiskunnallisen tai talouden kriisin osuessa kohdallemme.

– Nehän tulevat kuin keväiset sateet, joskus rajummin, joskus heikommin. Mutta tulevat. Suomi on kiinni eurossa ja sen myötä työkalut ovat vähissä. Itse uskon hädän hetkellä taas huudettavan laajempien ratkaisujen perään, kuten viimeksi kävi heti koronakriisin alkumetreillä.

Syvärinen: Ennustettavuus Suomen etu

SAK:n hallituksen varapuheenjohtajan Katja Syvärisen mukaan juuri nyt on syytä pitää huolta suomalaisesta sopimusyhteiskunnasta ja vahvistaa sitä.

– Kannustan yrityksiä, päättäkää palkata, kunnon työehdoin tietysti. Vastakkainasettelu on turhaa ja vahingollista, pienissä yrityksissä työnantaja ja työntekijä ovat myös työkavereita, samassa veneessä. SAK:laiset liitot ovat siksi valmiita kehittämään edelleen myös reilua paikallista sopimista. Hallitus, luokaa näkymää ja edellytyksiä, jossa voi ja kannattaa palkata, Syvärinen kehotti vapputerveisissään.

Työmarkkinoiden vakaus ja ennustettavuus on sekä työnantajan että työntekijän etu. Se on koko Suomen etu, hän totesi.

Vastareaktio odottaa

STTK:n Palola povasi seuraavasta työmarkkinakierroksesta vaikeaa ja levotonta.

– Työriidoilta ei vältytä. Paineet ovat kovat alasta riippumatta.

SAK:n Elorannan mukaan työnantajien radikalisoituminen, yksipuoliset päätökset, pyrkimykset työntää ay-liike sivuun ja kasvattaa omaa saneluvaltaansa johtavat vastareaktioon.

– Sitä ei kukaan toivo eikä lietso, mutta jokainen vastuullinen työnantaja sen kyllä oivaltaa. Suomi tarvitsee vakautta ja sitä voidaan työmarkkinoilla rakentaa.