Lehtikuva/Jussi Nukari

Noin puolet Rakennusliiton Rakentaja-lehden kyselyyn vastanneista kertoi, ettei työmaiden hygieniatasoa ole parannettu.

Joka kymmenes Rakennusliiton Rakentaja-lehden kyselyyn vastannut työntekijä on altistunut työssään koronalle. Työmaalla altistuneista 21 prosenttia oli saanut koronatartunnan, lehti kertoo.

Rakentaja lähetti maaliskuussa kyselyn koronalle altistumisesta ja tartunnoista liiton noin 42 000 työssäkäyvälle ja opiskelijajäsenille. Vastauksia saatiin 1 534. Rakentajat myös kertoivat tilanteesta avovastauksissa.

Yli puolella vastaajista terveydentila on palautunut koronan sairastamisen jälkeen ennalleen. Kuitenkin 12 prosentilla tartunnan saaneista terveydentila ei ole palautunut ennalleen. 30 prosenttia ei halunnut vastata kysymykseen.

Kysely antaa karun kuvan siitä, miten vakavasti työantajat suhtautuvat epidemiaan työmailla. Lähes puolet vastaajista kertoi, ettei työmaiden hygieniatasoa ole parannettu. 58 prosenttia vastaajista sanoi, että sosiaalitiloja ei siivota enempää kuin aiemminkaan.

Noin puolet vastaajista kertoi, että kahvi- ja ruokailutaukoja ei ole porrastettu eikä työntekijöiden määrää samoissa tiloissa vähennetty.

ILMOITUS

Alle puolet vastaajista kertoi työmaallaan olevan maskipakko. Käsidesiä on sentään saatavilla, kertoi 80 prosenttia vastaajista.

Joka kymmenes vastaaja: ei ole tehty mitään

11 prosenttia vastaajista sanoi, ettei työmaalla ole tehty mitään koronatartuntojen vähentämiseksi. Hyvin huolestuttavaa oli myös se, että 86 prosenttia kertoi, että käsienpesupaikkoja ei ole lisätty.

– Työmailla ei noudateta sääntöjä esimerkiksi maskeista tai sosiaalitilojen käytöstä. Työmaalla työskentelee yskiviä ja selkeästi kipeitä ihmisiä. Jos jotkut ovat sairastuneet koronaan, kielletään puhumasta kenellekään, ettei työmaata laiteta kiinni. Karanteeniin ei määrätä, vaikka altistuneita olisi ollut samassa tilassa, kertoi yksi vastaaja.

Työmaalla tapahtuneen korona-altistuksen jälkeen seuranneista toimenpiteistä karanteeniin määräämisestä kertoi 56 prosenttia vastaajista. Noin 10 prosenttia vastaajista sanoi, että työmaa oli suljettu. Kolmannes vastaajista kertoi, että työmaalle oli sen jälkeen määrätty maskipakko ja noin 15 prosenttia, että työmaalla työskentelyä oli porrastettu.

Lippulappu lippulappujen joukossa

Vastauksissa arvosteltiin työnantajien koronatiedottamista ja epäiltiin salailuakin tapahtuvan:

– Usein koronatartunnoista ilmestyy taukohuoneen seinälle joku lippulappu muiden lippulappujen joukkoon, jossa tartunnasta kerrotaan viikkoa myöhemmin sen ilmenemisestä. Pimentoon jää, että kuka koronaan on sairastunut ja sitä sitten yksin pohtii, että olikohan kyseinen henkilö työskentelemässä samoissa tiloissa minun kanssani.

70 prosenttia työntekijöistä ei tiennyt, onko työnantaja ilmoittanut tapaturmavakuutusyhtiölle työntekijänsä työmaalla saadusta koronatartunnasta. Työnantajalla on velvollisuus pitää kirjaa koronalle altistuneista, sillä se vaikuttaa mahdollisiin ammattitautipäätöksiin.