Lehtikuva/Olga Maltseva

Yhtä monia ei ole ollut syytteessä poliittisesta toiminnasta ainakaan 28 vuoteen.

Keskiviikkona 21.4. ympäri Venäjää osoitettiin mieltä, ja vaadittiin hoitoa vangitulle oppositiojohtajalle Aleksei Navalnyille. Kaksi päivää myöhemmin hän lopetti yli kolme viikkoa kestäneen nälkälakon lääkäreidensä kehotuksesta. Navalnyi myös ilmoitti päässeensä vankilaviranomaisista riippumattomien lääkäreiden tarkastukseen, joten nälkälakko saavutti tavoitteitaan.

OVD-Info-sivuston mukaan ainakin 1 630 otettiin kiinni ympäri maata, mutta ei juurikaan Moskovassa. Viranomaiset kokeilivat uutta strategiaa: luvattoman mielenosoituksen annettiin marssia rauhassa.

Kontrasti tammi-helmikuun tapahtumiin oli suuri. Tuolloin kolmena mielenosoituspäivänä tehtiin yli 11 000 kiinniottoa, eniten Moskovassa. Poliisi pahoinpiteli kaduilla ja putkassa kymmenittäin ihmisiä, joista 30 on yrittänyt haastaa poliisia oikeuteen, huonolla menestyksellä. Mielenosoitusten osallistujista 90:tä on syytetty rikoksista.

Suurin osa syytteistä vastaa Suomen virkamiehen väkivaltaista vastustamista tai ilkivaltaa tai sellaiseen kannustamista sosiaalisessa mediassa. Kolmea syytetään vuonna 2014 säädetyn lain nojalla, jonka perusteella mielenosoituksissa toistuvasti mihin tahansa rikkeisiin syyllistyneitä voidaan tuomita jopa viideksi vuodeksi vankilaan.

Kuutta syytetään alaikäisten kannustamisesta ”vaaralliseen toimintaan” eli mielenosoituksiin, ja heistä neljä on opiskelijoiden verkkolehden Doxan toimittajia. Doxa teki videon, jossa kerrottiin opiskelijoille, mitä pitää tehdä, mikäli oppilaitokset yrittävät erottaa mielenosoituksiin osallistumisen vuoksi.

ILMOITUS

Vuonna 2017 perustettu Doxa oli Moskovan talouskorkeakoulun opiskelijoiden virallinen verkkolehti vuoteen 2019 asti, kunnes oppilaitos irrotti sen opposition tukemisen vuoksi. Nyt toimittajia uhkaa kolmen vuoden vankeustuomio.

Kymmentä moskovalaista ja kahta Nižni Novgorodin aktivistia epäillään ”terveysnormien rikkomisesta”, koska mielenosoitusten järjestäminen ”saattaa levittää koronavirusta”. Venäjällä tiukoista koronarajoituksista luovuttiin jo kesällä. Loputkin rajoitukset purettiin alkuvuodesta. Nyt tapaukset ovat laskussa, sillä todennäköisesti riittävän moni on jo sairastanut taudin. Ainoastaan vapautta osoittaa mieltä ei ole palautettu, eikä se ehkä enää palaa.

”Rajoitusten rikkojia” uhkaa enintään kahden vuoden vankeus.

Moskovassa heidän joukossaan on viisi Navalnyin läheistä tukijaa, mukaan lukien hänen veljensä Oleg, lääkärien riippumattoman ammattiliiton puheenjohtaja Anastasia Vasileva, Pussy Riotin jäsen Maria Aljohina ja kolme Moskovan sisäisten kunnallisalueiden valtuutettua mukaan lukien Aljohinan naisystävä Ljuša Štein.

Venäjällä ei ole ollut yhtä monia syytteessä poliittisesta toiminnasta ainakaan 28 vuoteen. Yksittäisten ihmisten tarinat hukkuvat tulvaan, ja ihmisoikeusjärjestöt järjestävät lakitukea liukuhihnatyönä. Vuoden 2012 vaalivilpin vastainen liike upposi muun muassa vuosikausia jatkuneisiin oikeudenkäynteihin. Saa nähdä, välttääkö uusin liikkeiden sykli tämän.

Kirjoittaja on matematiikan maisteri Venäjän kansojenvälisen ystävyyden yliopistosta.