IPS/Mario Osava

Maatalous tuottaa raaka-ainetta loputtomasti.

– Biokaasu on meille kullanarvoista, emme enää voi elää ilman sitä, siipikarjankasvattaja Claudete Volkswey vakuuttaa. Volkswey kasvattaa kanojaan Brasilian Paranán osavaltiossa, Toledon kunnassa.

Claudete Volksweylle ja hänen perheelleen polttopuun vaihtaminen biokaasuun merkitsi sitä, että he pystyivät pitämään kanatarhansa 19 000 kananpoikaa lämpiminä pakkasöinä eikä heidän enää tarvinnut herätä kaksi tai kolme kertaa yön aikana kohentamaan tulta puu-uunissa.

Myös Ademar Luiz ja Zenilde Nunes Luiz ylistävät vaihtoehtoista energianlähdettä, joka on vapauttanut heidät polttopuun hankaluuksista ja mahdollistanut kuuman veden saamisen kellon ympäri. Santa Catarinan osavaltion kylminä talvina kuuma vesi on siunattu asia.

Unelma biokompostorien leviämisestä

Brasilian köyhimmällä alueella Koillis-Brasiliassa biokaasu on osa liikettä, joka auttaa niin sanottujen sosiaalisten teknologioiden avulla lievittämään maaseudun köyhyyttä. Sosiaalisista teknologioista tunnetuimpia ovat sadevesisäiliöt, joihin kerätään sadevettä.

Pernambucon osavaltiossa toimivan ekumeenisen kristillisen Diaconia-järjestön koordinaattori Ita Porto unelmoi biokompostorien leviämisestä samalla tavalla kuin sadevesisäiliöt ovat tehneet. Säiliöitä on tällä hetkellä yli 1,3 miljoonaa.

ILMOITUS

– Jotta niin tapahtuisi, biokompostorien täytyy tulla sadevesisäiliöiden tapaan osaksi virallista politiikkaa. Se lisäisi energiaturvallisuuden valtion jo takaamien vesi- ja ruokaturvan oheen, Porto sanoo puhelinhaastattelussa Afogados da Ingazeirasta.

Valtavan jätemäärän valtava potentiaali

Biokaasusta on yleisemminkin tulossa tärkeä energianlähde Brasiliassa. Maatalouden, teollisuuden ja kaupunkien tuottamassa valtavassa jätemäärässä on potentiaalia, josta nykyään hyödynnetään vain kaksi prosenttia. Näin sanoo Brasilian biokaasusektorin yritysten ja tuottajien yhdistyksen presidentti Alessandro Gardemann.

Etelä-Brasiliassa sika- ja siipikarjakasvatuksen lisääntyminen edistää biokompostointia, joka paisuttaa tilojen voittoja, vähentää kustannuksia ja auttaa täyttämään tiukkenevia ympäristövaatimuksia. Teollisen kokoluokan biokompostoreilla voi olla tärkeä rooli myös energiajärjestelmässä, turvaamassa energiantuotantoa olosuhteista riippuvaisten tuuli- ja aurinkoenergian lisääntyessä. Samalla ne vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä.

Sianlanta on kuin kultaa

Näkyvimmät sosiaaliset ja ympäristölliset hyödyt tulevat kuitenkin perhetilojen biokompostoreista, joita ei tunneta niinkään koostaan kuin levinneisyydestään.

Sianlanta on kuin kultaa biokaasutuotannolle. Volksweyn perhetilan kompostoriin lanta tulee tilan 9 000 possun sikalasta, jota Volksweyn poika hoitaa. Koko Toledoon on keskittynyt Brasilian suurin määrä sikoja, noin 1,2 miljoonaa.

Polttopuu voi maksaa jopa 2 800 realia (n. 425 euroa) kuussa. Volksweyn kanatarhaa viimeiset yhdeksän vuotta lämmittänyt biokompostori oli aikanaan kallis, ensimmäisiä laatuaan Paranán osavaltion länsiosassa.

– Se on ollut hintansa arvoinen, Volkswey sanoo.

Naiset hyötyvät eniten

Ademar Luiz rakensi pienen biokompostorin vuonna 2008 ja kuusi vuotta myöhemmin suuremman. Luiz tunnustaa, että ennen biokompostoria hän tapasi kipata lannan jokeen. Biokompostorin ympäristöhyödyt ovatkin moninaiset – se suojelee vesiä, metsiä ja ilmastoa, mutta myös poistaa hajuja ja hyttysiä. Lisäksi se muuntaa jätteen lannoitteeksi ja näin kasvattaa maissisatoa.

– Lanta on ilmaista. Pankista saa helposti lainaa ja tarvittavat investoinnit saa muutamassa vuodessa maksettua sillä, minkä säästää polttopuussa. En ymmärrä, miksi muut viljelijät eivät vaihda biokaasuun. Olen tässä kunnassa ainoa, joka käyttää biokompostoria, Luiz harmittelee.

Luizin vaimokin oli aluksi vastahakoinen.

– Hän hyväksyi järjestelmän vasta kun havaitsi, ettei biokaasuliedellä kokattu papu- ja kanamuhennos haissut lannalta, Luiz nauraa.

Ita Porto korostaa, että eniten hyötyvät juuri naiset. Yleensä naiset vastaavat polttopuun hankinnasta ja koska he myös laittavat ruuan, heidän terveytensä kärsii jatkuvasta puiden tai puuhiilen savun hengittämisestä.

Englanninkielinen versio