Jussi Joentausta

Jussi Saramo on talven ja kevään ajan sijaistanut opetusministerinä Li Anderssonia.

Opetusministeri, vasemmistoliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja Jussi Saramo muistutti vappupuheessaan vasemmistolaisen työväenliikkeen menneisyydestä. Se on aina ollut myös sivistysliike, Saramo sanoi.

– Tieto ja ymmärrys eivät voi olla vain varakkaiden ulottuvilla. Siksikin olen ylpeä, että vasemmistoliitosta on tullut Suomen johtava koulutuspuolue.

– Lin (Andersson) johdolla on tehty pitkäjänteistä ja tasa-arvoistavaa koulutuspolitiikkaa, jota olen saanut jatkaa opetusministerinä. On ollut ilo olla parantamassa kaikkien koulutusasteiden tilannetta aina varhaiskasvatuksesta alkaen, Saramo linjasi.

”Vasemmistoliitosta on tullut Suomen johtava koulutuspuolue.”

Saramo sanoi koronakriisin tuoneen työhön uuden raskaan puolen. Saramo totesi tunteneensa voimattomuutta lasten ja nuorten joutuessa karanteeneihin ja etäopiskeluun.

– Tiedämme jo nyt, että tästä on syntynyt paljon ongelmia niin oppimisessa kuin hyvinvoinnissa ja mielenterveydessä.

ILMOITUS

Tähän hallitus on tarttunut, ja työ vahinkojen korjaamiseksi alkaa pian.

– Päätimme kehysriihessä tuoda eduskunnalle jo tänä keväänä lisätalousarvion, jossa kunnille ja opetuksen järjestäjille suunnataan korvamerkittyä rahaa oppivajeiden paikkaamiseen.

– Lisärahaa voidaan käyttää opetuksen ja tuen lisäämiseen, jotta jokaiselle lapselle ja nuorelle voidaan antaa heidän tarvitsemansa tuki. Tiedämme, että jos kyydistä putoaa, on sinne vaikeaa päästä enää takaisin. Halvinta ja tehokkainta on korjata ongelmat heti.

Kynnyskysymyksestä ei lipsuttu

Saramo käsitteli puheessaan yli viikon kestänyttä hallituksen puoliväliriihtä. Hän mainitsi yhden vasemmistoliiton kynnyskysymyksistä, joka koski mahdollisia leikkauksia.

– Vasemmistoliitto piti riihineuvotteluissa yhtenä kynnyskysymyksenä, että mikäli menoja leikataan, se ei voi tapahtua opetuksesta, sosiaali- ja terveyspalveluista tai perusturvasta.

– Tässä myös onnistuimme. Hallituksen jo toteuttamat merkittävät koulutuspanostukset aina varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen pysyvät siis voimassa.

Puheensa lopuksi Saramo käänsi katseet pian edessä oleviin kuntavaaleihin. Ne järjestetään kesäkuun puolivälissä.

– […]tavoitteemme on saada mahdollisimman moneen kuntaan vastuullinen, tasa-arvoisia kuntapalveluita ja kestävää ympäristöpolitiikkaa kannattava enemmistö.

Saramo toisti jo monta kertaa sanotun totuuden, että vaaleissa ei valita pormestareita tai käsitellä EU-politiikkaa. Niissä valitaan valtuutettuja.

– Vasemmistoliiton päättäjät ovat tässä työssä luotettavimpia hyvinvointivaltion puolustajia. Myös kyselytutkimuksissa meitä pidetään vahvana kuntapalveluiden puolustajana. Toimitaan sen eteen, että vaaleissa puhutaan oikeista asioista. Silloin me olemme vahvoilla.