Lehtikuva/Markku Ulander

Hallitus on Työttömien keskusjärjestön mukaan tasapainottanut työllisyystoimet viisaasta, kun otetaan huomioon vallitseva koronatilanne.

Työttömien Keskusjärjestön mielestä hallitus on tehnyt puoliväliriihessä hyviä päätöksiä työllisyyden edistämiseksi. Tavoitteet 80 000 lisätyöllisestä voisivat olla kunnianhimoisempiakin. Mutta järjestö katsoo, että ottaen huomioon vallitsevan koronatilanteen aiheuttamat lisäpaineet julkiselle taloudelle, hallitus on tasapainottanut työllisyystoimet viisaasti.

Järjestö kannattaa esitettyä Välittäjä Oy:n perustamista sekä sosiaalisten kriteerien hyödyntämistä julkisissa hankinnoissa.

– Näillä keinoin työttömiä voidaan palkata suoraan töihin, toteaa toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski.

Hän pitää työkykyohjelmaan panostamista erittäin tärkeänä. Samoin kuntoutuksen ja työttömien terveydenhoidon kehittäminen.

– Palvelujärjestelmä tehostuisi entisestään, kun tosiasiallisesti työkyvyttömät työttömät ohjattaisiin työkyvyttömyyseläkkeelle. Tämä näkökulma puuttuu vielä tämän hallituksen toimenpidelistalta, Haapakoski lisää.

ILMOITUS

Huomio työperäiseen maahanmuuttoon

Työperäisessä maahanmuutossa olisi järjestön mukaan vielä paljon parannettavaa Suomesessa, ja samoin olisi maassa jo olevien ulkomaalaisten työpanoksen hyödyntämisessä.

– Tutkimukset kertovat, että syrjintä on työmarkkinoilla edelleen yllättävän yleistä. Kotouttamisen ja työperäisen maahanmuuton edistäminen on kaikkien työnantajien ja kansalaisten yhteinen asia.

Työttömien keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi painottaa, että Suomessa työllisyyden paras tae on korkea koulutus ja siinä mielessä hallituksen esittämä panostus jatkuvaan oppimiseen on erittäin tärkeää.

Turha hosua TE-palvelujen kuntiin siirtämisessä

Työttömien keskusjärjestö ihmettelee hallituksen esityksessä sitä, että selkeästi jo raamitetaan TE-palvelujen siirtoa kuntiin, ennen kuin työllisyyden kuntakokeilusta on tullut tuloksia. Uudistus kannattaa toteuttaa huomioiden meneillään olevien kokeilujen tulokset.

Hirsjärvi kuitenkin toteaa, että on hyvä, että asian valmistelu etenee siten, että työllisyyspalvelujen uudistaminen voidaan tulevalla hallituskaudella toteuttaa hallitusti.