PAM henkilöstö aloitti vappuaattona kahden työpäivän mittaisen työnseisauksen koska yt-neuvotteluissa henkilöstön ajama sopeutusohjelma ei käynyt työnantajalle, kertoo pääluottamusmies Raimo Hoikkala.

– Toivomme, että PAM ammattiliittona näyttäisi tässä mallia, Hoikkala jatkaa.

PAMin yhteistoimintaneuvottelut käynnistyivät jo 17.3. ja niiden on tarkoitus päättyä toukokuun puoleen väliin mennessä.

Yt-neuvottelujen taustalla on työnantajan ilmoituksen mukaan noin 31 henkilötyövuoden kustannuksia vastaava säästötarve.

– Ydinkysymys yt-neuvotteluissa on se, mitä kautta säästöt haetaan ja työnantaja on ajanut vahvasti irtisanomisten tietä.

Työntekijöiden ratkaisukeino liittyy henkilöstön ikääntymiseen. He näkevät että sitä kautta säästöt toteutuisivat inhimillisemmin.

ILMOITUS

– Meillä on vuosina 2022-2024 eläköitymässä 24 henkilöä. Olemmekin esittäneet sopeutusohjelmaa, jossa haettaisiin eläköitymisen kautta pitkällä aikavälillä säästöjä. Mutta tähän ei ole löytynyt ratkaisua.

Viimeinen pisara tuli torstaina

Työnseisauspäätökseen johtanut viimeinen pisara tuli Hoikkalan mukaan vapun alla torstaina pidetyissä yt-neuvotteluissa.

– Työnantaja katsoi silloin, että näin pitkälle ajalle ei voida tehdä sopeuttamisohjelmaa, vaan säästöt pitää hakea lyhyellä ajalla, eli tässä ja nyt, mikä tarkoittaa tätä ja ensi vuotta. Eli säästöt pitää hakea irtisanomisilla.

Neuvottelujen tavoitteena on PAMin mukaan saada jäsenmaksutulot ja menot parempaan tasapainoon, koska viimeisen viiden vuoden aikana toiminta- ja henkilöstömenot ovat olleet jäsenmaksutuloja suuremmat. Säästötarve vastaa noin 31 henkilötyövuoden kustannuksia.

– Minkäänlaisia päätöksiä henkilöstön vähentämisestä tai toimintamenojen karsimisesta ei ole vielä tehty, sanoo PAMin toiminnanjohtaja Jyrki Konola.

Hän myöntää, että säästötavoitteet ovat kovat, ja sanoo ymmärtävänsä henkilökunnan ”erittäin vahvat tunteet”, koska kyseessä on ay-liikkeessä hyvin harvinaiset yhteistoimintaneuvottelut, jotka voivat johtaa henkilöstön vähentämiseen.

– Tällä kertaa nämä tunteet kanavoituivat työnseisaukseksi, Konala toteaa ja toivoo, että neuvottelut jatkuvat hyvässä hengessä ja työnseisauksesta ei aiheudu kohtuutonta haittaa PAMin jäsenille.

Yt-neuvottelujen on määrä jatkua ensi tiistaina 4.5.

Säästötarpeen on Konolan mukaan synnyttänyt jäsenmäärän tuntuva vähenemisen vuodesta 2015 lähtien ja sitä myöten jäsenmaksutulojen tippuminen. Toiminta on hänen mukaansa ollut ”miljoonia tappiolla” jo vuosia.

Työnseisauksen vuoksi PAMin puhelinpalvelut ja toimistot ovat kiinni vapun aattona ja vapun jälkeisenä maanantaina.

Juttuun lisätty pääluottamusmies Raimo Hoikkalan kommentit klo 13.05