Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Hallituksen kaksipäiväiseksi suunnitellut neuvottelut venyivät yli viikon mittaisiksi.

Hallituspuolueet viimeistelevät tänään kehysriihineuvottelut. Hallitus kokoontui viimeistelemään yksityiskohdat Säätytalolle, jossa neuvotteluja on käyty viime viikon keskiviikosta lähtien.

Neuvotteluista muodostui hallituskriisi, kun keskusta alkoi kipuilla. Lopulta keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ja pääministeri Sanna Marin (sd.) pääsivät yhteisymmärrykseen jatkosta tiistai-iltana ja yöllä käydyissä keskusteluissa.

Marin vahvisti torstaina, että sopu syntyy päivän aikana.

– Tänään tulee valmista, mutta voi mennä myöhempään iltaan, Marin sanoi toimittajille.

Marin perusteli aikataulua teknisillä yksityiskohdilla, jotka pitää viimeistellä. Lisäksi eduskunnassa on tänään kyselytunti kello 16–17, jossa Marinin ja muiden avainministerien pitää olla paikalla.

ILMOITUS

Yle ja useampi muu tiedotusväline on kertonut neuvottelutuloksesta. Ylen mukaan suurin riita oli SDP:n ja keskustan välillä vuoden 2023 menoista. Se ratkaistiin niin, että kehykset saavat ylittyä 500 miljoonalla eurolla vuonna 2023, Yle kertoo.

Lisäksi tulossa on veronkorotuksia ja menoleikkauksia, joiden kohdentumisesta ei vielä ole tietoa.

Turvetuottajat ovat saamassa tukea, mikä oli keskustalle erittäin tärkeää. Turve työllistää noin 2 000 ihmistä, mutta alan kohtalo on keskustalle kokoaan merkittävämpi.

Turvetuottajat ovat saamassa suoraa tukea kymmeniä miljoonia. ”Lisäksi turpeenpolton verotonta käyttöä lisätään energiantuotannossa turpeen kysynnän parantamiseksi.”; Ylen jutussa kirjoitetaan.

Lue lisää: Kuinka lähellä kaatumista hallitus oli ja 6 muuta kysymystä hallituskriisistä Paavo Arhinmäelle – ”Kyllä tästä arpia jää”

Politiikan hullu päivä – näin tapahtumat etenivät