Emma Grönqvist

Neuvottelut EU:n elpymispaketista olivat vaikeat, eikä uusi neuvottelukierros tässä vaiheessa tuo parempaa lopputulosta Suomelle tai kenellekään muulle, sanoo europarlamentaarikko Silvia Modig (vas.).

Eduskunnan perustuslakivaliokunta päätti tänään, että EU:n omia varoja koskeva päätös pitää hyväksyä eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistöllä yksinkertaisen enemmistön sijaan. Jos enemmistöä ei saada, Suomen eduskunta voi kaataa koko EU:n elpymispaketin ja samalla tulevien seitsemän vuoden rahoituskehyksen MFF:n.

– Lyhytnäköisten poliittisten voittojen tavoittelun tai Suomen maineen sijaan nyt on vastuullista miettiä, mikä on Suomen, suomalaisten ja eurooppalaisten etu. EU:n elpymispaketin kaataminen tässä vaiheessa ei sitä ole. Koronakriisi ei ole ohi, ja sen hoitaminen vaatii yhteistyötä, Silvia Modig sanoo.

Hän korostaa, että EU:n elpymispaketissa on kyse Euroopan vakaudesta, EU:n toimintakyvystä ja globaalista pandemiasta selviämisestä. Tavoitteena on lieventää koronapandemian taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia. Eurooppa tarvitsee nyt suunnitelmallista elvytystä. Suomen viennistä 60 prosenttia suuntautuu EU:n sisämarkkinoille, jolloin Suomen elpyminen riippuu myös muun Euroopan elpymisestä.

Uusi neuvottelukierros ei tuo parempaa tulosta

– Elpymispaketti ei ole täysin sellainen kuin olisimme toivoneet, mutta kriisiaikoina on vastuullista politiikkaa katsoa asiaa laajemman kokonaisuuden kannalta. Muun muassa ilmastotoimiin saatiin paketissa neuvoteltua 37 prosenttia. Jos paketti kaatuu, kaikki tämä työ valuu hukkaan, Modig sanoo.

ILMOITUS

EU:n elpymispaketin tavoitteena on tehdä EU:n talouksista kestävämpiä, selviytymiskykyisempiä ja paremmin valmistautuneita vihreän siirtymän ja digitaalisen muutoksen haasteisiin.

– Neuvottelut elpymispaketista ja EU:n pitkän aikavälin budjetista olivat vaikeat, eikä uusi neuvottelukierros tässä vaiheessa tuo parempaa lopputulosta Suomelle tai kenellekään muulle, Modig sanoo.

– Koronakriisi ei vielä ole ohi, ja sen menestyksekäs hoitaminen vaatii yhteistyötä. Eurooppa tarvitsee tällä hetkellä vakautta ja suunnitelmallista elvytystä, jotta koronan vaikutuksista selvitään kaikilla alueilla.

Silvia Modig on Euroopan parlamentin ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan sekä budjettivaliokunnan jäsen.