Lehtikuva/Roni Rekomaa

Yhdessä päivässä politiikassa tapahtui harvinaisen paljon.

Kaatuu, ei kaadu, kaatuu, ei kaadu. Siihen soppaan vielä mausteeksi perustuslakivaliokunnan läpipolitisoitunut päätös EU-elpymispaketista. Politiikan hullusta päivästä 27.4.2021 ei vauhtia puuttunut.

Aamupäivä

Keskusta on hallinnut julkisuutta koko hallituksen puoliväliriihen ajan. Puolue on onnistunut luomaan julkisuudessa kuvan, jossa se ainoana edustaa vastuullista talouspolitiikkaa.

Julkisuuspeli jatkuu myös 27.4., kun puolueen eduskuntaryhmä on koolla. Kokouksen jälkeen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoo tiedotusvälineille, että eduskuntaryhmä on antanut hallitusryhmälle mandaatin jatkaa neuvotteluja.

”Kyllä täällä vielä neuvotteluita käydään”

Eduskuntaryhmän kokouksesta saapuva keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ilmoittaa Säätytalon portailla, että puolueen usko hallituksen toimintakykyyn horjuu. Muiden puolueiden neuvottelijat, vasemmistoliiton Jussi Saramo etunenässä, antavat sovittelevampia lausuntoja julkisuuteen.

Puoliväliriihi on muuttunut jo aiemmin hallituskriisiksi, mutta Saarikon kommentin jälkeen usko hallituksen jatkamiseen alkaa horjua.

ILMOITUS

Iltapäivä

Kesken hallituskriisin seuraamisen eduskunnasta alkaa kuulua uutisia. Perustuslakivaliokunnasta vuodetaan, että se tulee edellyttämään kahden kolmasosan enemmistöä EU-elpymispaketista päätettäessä.

Päätöksellä on spekuloitu, mutta lopulta sitä pidetään yllättävänä. Vielä enemmän yllättää, kun selviää perustuslakivaliokunnan jakautuneen täysin päätöksessä.

Perustuslakivaliokunnan päätöksissä pyritään yleensä yksimielisyyteen, mutta nyt siitä ollaan mahdollisimman kaukana. Mietintö on syntynyt äänin 9–8. Oppositiopuolueiden edustajat saivat keskustan edustajat tuekseen. SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP jäivät häviävälle kannalle.

Keskusta vakuuttaa pian perustuslakivaliokunnan päätöksen jälkeen, että sen kansanedustajat äänestävät elpymispaketin puolesta. Usko keskustan sanaan on kuitenkin koetuksella.

Ilta

Tunnelma Säätytalon portailla ja uutistoimituksissa sähköistyy uudelleen, kun Helsingin Sanomat ja Iltalehti kertovat lähteisiinsä vedoten, että hallitus on lähellä kaatumista. Iltalehti menee vielä askeleen pitemmälle ja sanoo, että Saarikko on käynyt kertomassa pääministerille puolueen lähtevän hallituksesta.

Kuten odottaa saattaa, uutinen leviää kulovalkean tavoin. Lopulta Marin astelee iltakuuden aikaan ulos Säätytalosta ja sanoo toimittajille, ettei uutinen pidä paikkaansa.

– Ainakaan minulle tällaista ei ole esitetty ja näitä tietoja olen hieman ihmetellyt. Kyllä täällä vielä neuvotteluita käydään, Marin linjaa.

Tämän jälkeen tilanne rauhoittuu hetkeksi, mutta kriisi jatkuu. Samaan aikaan kokoomus aloittaa tiedotustilaisuuttaan eduskunnassa.

Tiedotustilaisuuden aiheena on kokoomuksen suhtautuminen perustuslakivaliokunnan päätökseen. Perustuslakivaliokunnan päätöksen jälkeen kokoomuksen kantaa on odotettu, koska hallituspuolueiden äänet eivät riitä viemään elpymispakettia läpi.

Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen julistavat kokoomuksen olevan EU-myönteinen puolue. Paketti on kuitenkin huonosti neuvoteltu, minkä lisäksi kaksikko syyttää hallituksen toimineen oppositiota kuuntelematta.

Näin ollen kokoomuksen eduskuntaryhmä aikoo äänestää tyhjää. Se riittää viemään paketin läpi, koska kokoomus ei kuitenkaan halua ajaa Eurooppaa kaaokseen, Orpo ja Mykkänen painottavat.

Pian tiedotustilaisuuden jälkeen kaksi kokoomuksen kansanedustajaa sanoo sitovasta ryhmäpäätöksestä huolimatta äänestävänsä pakettia vastaan. Ylen A-studiossa Mykkänen kiertää tätä asiaa koskevan kysymyksen ja syyttää hallitusta.

Loppuilta

Ilta on jo tummunut, kun Sanna Marinin Twitter-tilille tulee viesti kello 21.51. Siinä lukee lyhyesti: ”Neuvottelut ovat päättyneet tältä päivältä.” Sen enempää kommentteja ei tule mistään.

Säätytalon portailla toimittajat jäävät odottamaan neuvotteluista poistuvia poliitikkoja. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ilmestyy näkyviin ja kertoo menevänsä nukkumaan. Annika Saarikko kertoo toimittajille, ettei vielä tiedä, miten neuvotteluissa käy.

Valtioneuvoston viestinnän viesti toimittajille kuuluu: ”Hallituksen johtoviisikon neuvottelut on tältä päivältä lopetettu.”

Mitään tietoa niiden jatkamisesta ei kerrota.