Jussi Joentausta

Kova tuulenpuuska kaatoi kesämökillämme suuren pihakuusen. Latva iskeytyi naapurin asuntovaunun kattoon, ja oksat lävistivät katon useista kohdista. Meillä on palovakuutuksen lisänä myrskyvakuutus, koska tontilla on paljon isoja kuusia.

Sitten selvisi, että vakuutus ei korvaa asuntovaunulle tulleita vahinkoja. Naapurikin jää ilman korvausta, koska vaunussa ei ollut kaskoa. Jos kuusi olisi kaatunut naapurin mökin päälle, sitäkään ei olisi korvattu, koska naapurilta puuttui myrskyvakuutus.

Tästä opimme, että kaikilla naapureilla pitää olla myrskyvakuutus, jos tonteilla on isoja puita. Muuten pitäisi kaikki isot puut poistaa riittävän kaukaa naapurien rajoilta. Tämä ei tietenkään olisi kaunista ja ekologista.

Toinen asia selvisi samalla. Entä jos olisin itse kaatanut puun, ja se olisi kaatunut vahingossa oman tai naapurin mökin päälle? Mikään vakuutus ei tietenkään korvaisi tätä tunarointia. Tilaa siis ammattilainen, ja varmista, että hänellä on vahinkovakuutus.

Vielä kolmaskin asia selvisi, kun keskustelin vakuutustarkastajan kanssa. Mikäli vähänkin epäilet, että puussa on lahovikaa, niin kairaa näyte. Jos lahopuuta löytyy, poista puu. Muuten korvaus voidaan evätä tai pienentää, jos myrskyn kaatamista puista löytyy lahovikaa.

Toivottavasti tämä kirjoitus herättää mökkiläiset varmistamaan, että myrskyvakuutus on kunnossa myös naapurilla.

Raimo Flink
Pirkkala